Оксфордският речник на английския език избра прилагателното токсичен за дума

...
Оксфордският речник на английския език избра прилагателното токсичен за дума
Коментари Харесай

Оксфордският речник избра токсичен за дума на годината

Оксфордският речник на британския език избра прилагателното " отровен " за дума на годината, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Търсенията на " отровен " през 2018 година са се нараснали с 45 %.

Освен като " токсичен ", думата може да бъде преведена като " рисков " във финансовия бранш. Тя се употребява както в директен, по този начин и в метафоричен смисъл. През 2018 година най-често прилагателното е използвано в словосъчетанието " токсични химикали ". Следват " токсична неустрашимост " и " токсично вещество ".

Интересът към " отровен химикал " беше провокиран от делото " Скрипал " за отравянето на някогашния съветски шпионин и щерка му във Англия. Изразът " токсична неустрашимост " е обвързван с тематиката за половите похищения, която стана настояща след редица кавги, в това число и за към този момент назначения висш арбитър Брет Кавано. Популярността на израза набъбна и с помощта на придвижването против полови похищения #Аз също.

В британския език думата е навлязла от латинския през 17-и век. В латинския пък е заимствана от гръцкия, в който изразът toxicon pharmacon значи смъртоносна отрова, в която античните елини са топели своите стрели.

През 2017 година Оксфордският речник избра за дума на годината " youthquake " (младежки трус) - " значима културна, политическа или обществена смяна, провокирана от дейности или въздействие на младежи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР