Оксана Марченко, съпругата на арестувания украински опозиционен политик Виктор Медведчук,

...
Оксана Марченко, съпругата на арестувания украински опозиционен политик Виктор Медведчук,
Коментари Харесай

Съпругата на украинския опозиционен лидер се обръща към Путин

Оксана Марченко, брачната половинка на задържания украински опозиционен политик Виктор Медведчук , е записала видео послание към съветския президент Владимир Путин, в което го моли да помогне за освобождението на брачна половинка ѝ. Това се случва, откакто по-рано тази седмица тя се обърна към турския водач Реджеп Тайип Ердоган.

В изявлението си Марченко подсказва на Путин, че има късмет да убеди украинските управляващи да разменят Медведчук за двама английски наемници, за които се оповестява, че са се предали на съветските и донбаските сили в Мариупол по-рано тази седмица. Тя акцентира, че брачният партньор ѝ " е дал единодушието си да бъде сменен и трансфериран на територията на Руската федерация, в случай че съветската и украинската страна реализиран съответните съглашения ".

 

" Добре знаете, че проведеният против Виктор развой няма нищо общо със здравия разсъдък и е ослепителен образец за противозаконна принуда против един нежелателен политик поради неговата поредна, кардинална и открита позиция ", споделя Марченко в обръщението си към Путин.

Като споделя, че не има вяра във опцията за обективен развой за брачна половинка си, Марченко твърди, че размяната може да бъде метод да го " избави " Тази вяра, изяснява тя, е въодушевила предходния ѝ апел към фамилиите и приятелите на английските жители Ейдън Аслин и Шон Пинер, както и към министър-председателя Борис Джонсън.

 

" Но нещо друго също е значимо: животът на брачна половинка ми е толкоз безценен за мен, колкото живота на хиляди пандизчии от СБУ [Службата за сигурност на Украйна], които в този момент тънат в нейните подземия. Хората се лишават единствено за това, че са изразили своята позиция, казвайки истината ", сподели брачната половинка на Медведчук. Тя добави, че измежду пандизчиите има доста известни персони и уточни имената на няколко публични и културни дейци.

 

" Моля ви да положите всички вероятни старания, с цел да освободите тези хора и, несъмнено, брачна половинка ми ", сподели Марченко.

По-рано представителят на съветското външно министерство Мария Захарова изрази вяра, че Борис Джонсън ще даде бърз отговор на предлагането на Марченко. Тя също по този начин предложи на министъра на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс да изясни какво въобще вършат британците в Украйна.

Освен апелите си към Путин, Джонсън и фамилиите на Аслин и Пайнър, в събота Марченко записа и послание към саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Позовавайки се на " исторически околните връзки " на Рияд с Обединеното кралство, тя изрази вяра, че той ще може да беседва с Джонсън, който на собствен ред ще може да убеди украинския президент Владимир Зеленский да замени Медведчук с британците.

 

На 13 април Марченко записва видеообръщение към Ердоган, в което го моли да помогне за освобождението на брачна половинка ѝ.

Медведчук е народен представител и водач на " Опозиционна платформа - За живот " - втората по величина партия в украинския парламент, която наскоро беше неразрешена от режима на Зеленски поради " съдействие " с Русия. Арестуваният народен представител обаче упорства, че обвиняванията против него са политически стимулирани.

Във вторник украинските управляващи оповестиха, че Медведчук е арестуван за хипотетичен опит да напусне страната, и разгласиха негова фотография с белезници. От предходната година той е под домакински арест, откакто беше упрекнат в държавна измяна.

 

Медведчук се опълчи на подкрепения от Запада Майдан през 2014 година Той счита, че обръщането на страната към Запада е в ущърб на националните ѝ ползи. Опонентите упрекват Медведчук, че е проруски политик - етикет, който той отхвърля. Преди това Путин го назова " украински националист ".

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР