Окрилен от силната народна подкрепа, въпреки скромния си дебют като

...
Окрилен от силната народна подкрепа, въпреки скромния си дебют като
Коментари Харесай

Предизвестената победа на Зеленски ще напълни Радата с нови лица

Окрилен от мощната национална поддръжка, макар скромния си дебют като президент, някогашният комедиен артист Володимир Зеленски може да се надява на огромна победа на парламентарните избори на 21 юли в Украйна, които се чака да вкарат в Народното събрание вълна от депутати, които са новаци в политиката.

" Резултатът е авансово прочут. Единственият въпрос е дали партията " Слуга на народа " (на Зеленски) ще образува болшинството сама или в коалиция с друга групировка ", обобщава за Агенция Франс Прес социоложката Ирина Бекешкина, шеф на фондацията " Демократични начинания ".

С заричане да " разбие системата ", Зеленски съкруши своя предходник Петро Порошенко със 73 % от гласовете на президентските избори през април. Той залагаше на вярата за промени в тази някогашна руска република, една от най-бедните страни в Европа, разядена от корупция и жертва на гибелен спор с проруски сепаратисти.

Едва встъпил в служба, този 41-годишен някогашен комедиант и продуцент на шоу стратегии, без политически опит, разпусна Народното събрание, който беше неприятелски към него, и свика предварителни парламентарни избори, с цел да се възползва от импулса на успеха си, без да чака постоянния избор, плануван за октомври.

Въпреки че Зеленски още не е направил нищо революционно, нито е показал обстоен проект за деяние, той се радва на мощна национална поддръжка: през юни 67 на 100 от украинците споделиха, че " утвърждават " дейностите му.

Бивш комедиен артист против рок звезда

Младата партия на Зеленски не откри в редиците си задоволително претенденти за парламентарните избори и трябваше да ги набира посредством уеб страницата си в интернет. За нея считат да гласоподават сред 47 и 50 % от тези, които към този момент са решили за кого да пуснат бюлетината, което я подрежда надалеч пред противниците й.

От двайсетината съревноващи се партии, три-четири също имат шансове да преминат бариерата от 5 %: проруската групировка Опозиционна платформа (12-14 процента), следвана от прозападните придвижвания " Европейска взаимност " на някогашния президент Петро Порошенко (7-9 процента) и " Баткившчина " ( " Отечество " ) на някогашната министър-председателка Юлия Тимошенко (6 процента). Създадена през май от украинската рок звезда Святослав Вакарчук, прозападната партия " Голос " ( " Глас " ) бързо завоюва известност (4-8 процента).

Тези допитвания се отнасят единствено до половината украински депутати, избирани по пропорционалната система. Другата половина се избира с мажоритарно гласоподаване в един тур. " Голос " и " Слуга на народа " стигнаха до такава степен да изключат досегашните депутати от изборните си листи, като избират специалисти, военни или известни персони, постоянно млади и без политически опит.

Става дума за невиждана смяна в тази страна, където на политическата сцена постоянно господстваха политици, израснали в Съюз на съветските социалистически републики. " Вероятно до 75 на 100 от определените депутати ще са новаци ", предвижда Олександър Сушко, изпълнителен шеф на интернационалната фондация " Ренесанс " в Киев.

Политически лифтинг

Колкото и да е невиждан, този политически лифтинг носи големи политически опасности за младата и бурна украинска народна власт, без да подсигурява ускорение на промените, считат анализатори, които се притесняват от неналичието на подготвеност измежду новите депутати и от вероятен " безпорядък ".

" Твърде огромен брой претенденти са изцяло непознати. Много е мъчно да се предскаже дали ще работят качествено ", показва Сушко. " Някои от тях в никакъв случай не са взели участие в гражданския живот и идват от шоу бизнеса ", прибавя социоложката Ирина Бекешкина, за която това възобновяване, мечтано от гласоподавателите, съставлява и " заплаха ".

Светлана Голон, жителка на югоизточния град Запорожия, е настроена метафизичен към тези компликации: " Когато младите стартират някаква работа, постоянно е комплицирано ".

В изявление за Агенция Франс Прес, нейният татко Сергий Голон, от своя страна иронизира " опита " на сегашните депутати: " Този парламент е доста умел в краденето и измамите. Договарят се между тях по какъв начин да ви преметнат... "

С петгодишен мандат, еднокамарният украински парламент има 450 депутати, 26 от които не може да се попълнят в Крим - полуостров, анексиран през 2014 година от Русия, и в териториите на изток, следени от проруски сепаратисти, където за пет години войната е лишила живота на 13 000 души.

В 199-е останали мажоритарни изборни региони, се състезават над 3000 претенденти. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР