Окръзите Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния заведоха иск

Окръзите Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния заведоха иск ...

Калифорния отново е срещу Тръмп за миграцията.

Окръзите Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния заведоха иск с искане за отмяна на имиграционните ограничения на администрацията на Доналд Тръмп, заяви юридическият съветник на Санта Уилямс Джеймс Уилямс.

В понеделник администрацията обяви, че ще разгледа зависимостта на имигранта от повечето държавни социални помощи при издаване на визи и зелени карти, припомня АП.

Експертите смятат, че тази мярка, която ще се прилага от октомври 2019 г., може потенциално да засегне до половината кандидати за зелена карта. Правилото, според което имигрантът не трябва да бъде "тежест за обществото", съществува в САЩ от XIX-ти век, но администрацията на Тръмп даде ясна дефиниция на тази концепция и възнамерява да я приложи на практика.

"Новата заповед на администрацията на Тръмп е незаконна и глупаво нападение срещу имигранти", каза Уилямс. Според него заповедта ще принуди хората да се откажат от необходимите им държавни социални програми.

В миналото федералните съдилища многократно са спирали имиграционните заповеди на Тръмп. В крайна сметка обаче Върховният съд потвърди редица от тях, например временна забрана за влизане за граждани на няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население, които противниците нарекоха "забрана за влизане на мюсюлмани". Въпреки това, дори ако настоящото дело не успее, ще са необходими месеци за разглеждане и съдебният съд може доста да забави изпълнението им.

Новите правила на администрацията на президента на САЩ ще се прилагат в граничната служба и Държавния департамент - така че при издаването на визи ще се обърне специално внимание на въпроса дали потенциалният имигрант ще разчита на социални помощи. В същото време въпросът дали лицето, влизащо в Съединените щати, ще получи някакви облаги от държавата, вече присъства във формуляра за кандидатстване за виза в САЩ. В същото време, според вестник Politico, Държавният департамент рязко е увеличил през последните години броя на отказите за издаване на визи по този критерий - до 12 хиляди отказа през 2019 г. в сравнение с 1 хиляда отказа през 2016 г.

"Отрицателните" фактори няма да включват получаване на помощ от бременни жени, спешна медицинска помощ и помощ за жертви на природни бедствия. Също така, медицинска помощ за лица под 21 години, държавна подкрепа за заеми за ученици, програма за приют за бездомни, образователна помощ, програма за подпомагане на деца в училищна възраст при получаване на безплатно училищно хранене няма да бъдат ограничени. /lamqta.com

Източник: dnesplus.bg