Окръжният съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс e постановилa, че

...
Окръжният съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс e постановилa, че
Коментари Харесай

Водещи социални мрежи ще отговарят в съда за пристрастяване на тийнейджъри

Окръжният арбитър на Съединени американски щати Ивон Гонзалес Роджърс e постановилa, че фирмите, които имат и ръководят най-популярните обществени мрежи, ще би трябвало да се изправят пред правосъдни искове, обвиняващи ги в пристрастяване на младежите.    Според Bloomberg Law това значи, че Гугъл, която е притежател на YouTube, Meta, която ръководи Фейсбук и Instagram, ByteDance, която има TikTok, и Snap няма да съумеят да се измъкнат от стотиците федерални правосъдни каузи, заведени против тях през последните няколко години, написа Engadget.     Роджърс, която ще следи делата, е отхвърлила причините на фирмите, че не носят отговорност по исковете за нанесени вреди на личността според Първата корекция и раздел 230 от Закона за неприкосновеността на връзките. Разделът пази издателите от отговорност за това, което потребителите разгласяват на техните платформи, само че съдията декларира, че исковете обгръщат освен наличие на трети страни. Освен това тя счита, че фирмите не са съумели да обяснят за какво не би трябвало да бъдат държани виновни за други недоволства против тях, в това число за дефектни системи за наставнически надзор, неспособност за използване на ефикасни инспекции на възрастта и прибавяне на бариери в процеса на деактивиране на сметките.    

В същото време Роджърс отхвърля някои от жалбите, като да вземем за пример тези, в които фирмите са обвиняване, че не са лимитирали избрани типове наличие. 
Разглежданите искове са подадени от името на малолетни лица в цялата страна. През 2022 година майка от Кънектикът да вземем за пример съди Meta и Snap, обвинявайки ги, че са предизвикали пристрастяване на 11-годишната ѝ щерка, която се е самоубила. През октомври тази година 41 щата, както и окръг Колумбия, повдигат обвинявания против компанията, че е знаела, че нейните " пристрастяващи " функционалности са нездравословни за децата и младежите.     През последните няколко години компании като Meta са подложени на засилен надзор, откакто някогашният чиновник Франсис Хауген разкрива вътрешно изследване на Фейсбук, съгласно което Instagram е " нездравословен за забележителен % от младежите ".   

Говорителят на Гугъл Хосе Кастанеда декларира пред Bloomberg Law, че отбраната на децата постоянно е била в основата на работата на компанията.  
" В съдействие със експерти по детско развиване създадохме подобаващи за възрастта на децата и фамилиите прекарвания в YouTube и предоставяме на родителите благонадежден надзор ", показва той. " Твърденията в тези тъжби просто не са правилни. "      Говорител на TikTok дава сходно изказване, акцентирайки, че приложението има " постоянни политики за сигурност и наставнически надзор ".            
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР