Окръжният съд във Видин оправда и четиримата обвиняеми за взривовете

...
Окръжният съд във Видин оправда и четиримата обвиняеми за взривовете
Коментари Харесай

Съдът оправда всички обвинени за взривовете край Горни Лом

Окръжният съд във Видин оправда и четиримата обвинени за гърмежите край Горни Лом през 2014 година, при които починаха 15 души. Прокуратурата упрекна за нещастието притежателя на завода " Миджур " Валери Митков, някогашния шеф на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев, инспектора по сигурност на труда в цех " Миджур " Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова, която е някогашен шеф в икономическото министерство, само че не съумя да потвърди виновността на нито един от тях.

" Ще протестираме присъдата. Очаквах по някои от обвиняванията да има неоправдателна присъди, само че има и втора инстанция “, сподели прокурор Мирослав Костов.

Държавното обвиняване има две седмици да апелира пред Апелативния съд в София.

Заседанията по делото започнаха предходната година и се организираха при закрити врата поради класифицирана информация. Материалите по него надхвърляха 170 тома, а очевидците и движимостите лица бяха повече от 200. В процеса бяха конституирани и 48 частни обвинители, които са наследници на починалите.

Засега обаче няма отговорни за " най-черния " от поредицата произшествия в фабрики за оръжия и муниции през последните години. В същото време локалните поданици към момента живеят в боязън, така там не престават да се съхраняват големи количества муниции, без да се съблюдават законовите условия.

Подозрения за външна интервенция

От отбраната на притежателя на завода Валери Митков разясниха, че по делото още в досъдебното произвеждане не е изяснена повода за гърмежа.

Самият Митков сподели, представен от Българска телеграфна агенция, че съгласно него причина за гърмежа е външна интервенция. По думите му няма доказателства, че гърмежът е станал по различен метод.

Прокуратурата упреква Митков, че не е планувал ограничения за сигурност, а Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова, че не са си изпълнили служебните отговорности.

На 1 октомври 2014 година при детонация, до момента в който в завода са се утилизирали противопехотни мини, починаха 15 души - 13 мъже и две дами, измежду които и синът на притежателя на завода.

При гърмежа пострадаха и 2 дами, които бяха настанени в болница без заплаха за живота.

В последните години починаха общо 19 и бяха ранени 18 души при гърмежи в " Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово.

След всеки случай виновните институции се заканват, че ще вземат ограничения, само че за злощастие нещастията още веднъж се повтарят.

Опасност от нова покруса

Четири години след гърмежите има заплаха от повторени на нещастието.

В завода " Миджур " не са взети ограничения за безвредното предпазване на взривните материали. По-рано този месец държавното обвиняване изиска вътрешното министерство и локалните управляващи да подхващат незабавни ограничения за недопускане на нови произшествия.

Прокуратурата се задействала след сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров от кмета и ръководителя на общинския съвет в Чупрене, че в складовете на завода се съхраняват огромни количества взривни субстанции, без да са изпълнени всички условия за сигурност.

Мерки, ограничения и тук там гърмеж

Серията гърмежи в сходни фабрики през годините разкри систематични проблеми, които обаче и до момента не са решени. Сред тях са липса на квалифицирани фрагменти, липса на ефикасни контролни и санкциониращи механизми, безхаберие на притежателите и виновните институции.

След всяка покруса се набелязват купища ограничения, които по-късно бързо се не помнят, единствено с цел да влязат още веднъж в медиите при следващия случай.

Бизнесът с взривни материали е рисков и сходни произшествия стават и в други страни, само че в България те се трансфораха в процедура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР