Окръжният съд в Сливен потвърди в закрито заседание постановлението на

...
Окръжният съд в Сливен потвърди в закрито заседание постановлението на
Коментари Харесай

Изключение от практиката: Прекратиха дело срещу шофьорка за катастрофа, станала по вина на жертвата-пешеходец

Окръжният съд в Сливен удостовери в закрито съвещание постановлението на Окръжната прокуратура, с което бе прекъснато наказателното произвеждане против 52-годишна шофьорка, предизвикала по несъобразителност гибелта на 34-годишния В.И. – оповестиха от правосъдната палата. Основният претекст е, че тежкото произшествие с съдбовен край е породено по виновност не на лидерката, а на самия пешеходец. Случаят провокира интерес, защото сходен проблем е измежду редките изключения в правосъдната процедура – разясниха адвокати. А съгласно мнения на автотехнитечески специалисти, законът пази човекът-пешеходец, а не индивидът зад кормилото. Според статистиката на Министерство на вътрешните работи за Сливенска област, през последните години записаните произшествия са породени по виновност на водачите. Данните за 2016 година сочат, че 96,4 на 100 от всички регистрирани пътно-транспортни катастрофи са били по виновност на водачите, 3 – поради неприятните пътни условия и 1 произшествие, което е и предмет на делото – по виновност на пешеходеца.

Водачката, чиновник в пловдивка компания, е управлявала товарен автомобил „Фиат Дукато“. На 18 август 2016 година, към 14,30 ч., на основния път Нова Загора-Стара Загора тя блъснала с колата си пешеходеца, до момента в който пресичал платното. След удара позвънила на тел.112. Пострадалият умрял в Центъра за незабавна помощ от тежките си пострадвания. Неволен свидетел е удостоверил показанията на шофьорката, че мъжън е изскочил ненадейно на пътя, колата внезапно е свила вляво, с цел да избегне удара, само че той траял да бяга, когато бил блъснат, чуло се свистене на спирачки. „Този мъж като че ли искаше да се самоубие“ – декларирал очевидецът.

Автотехническа експертиза е открила, че товарният автомобил се е движил със 76 при позволени 90 км/час и че е бил на 37-38 метра от мястото на удара, когато мъжът е изскочил на пътя. Това разстояние е доста по-малко от 71-метровата зона на риска и шофьорката не е имала опция да забележи по-рано пешеходеца, изхвърчал от високи шубраци до пътя. Заключението на движимостите лица е, че причина за произшествието е неправилното държание на пешеходеца, който е трябвало да спре, да изчака прекосяването на автомобила и тогава да навлезе на пътя и да пресече. Съдът обосновано е отхвърлил претенциите, че производството е било прекъснато поради несъответствия в показанията на привлечените по досъдебното произвеждане и грешки в експертизата.

Загиналият живеел в новозагорско село, на брачен начала с жена, с която имали 8-годишно дете. Двамата родители работели сезонно главно в Гърция, рядко си идвали в България. В това лято те още веднъж се били прибрали. На съдбовната дата В.И. отишъл на посетители на вуйчо си в Нова Загора. Тръгнал да се прибира пеш към селото си, когато станала злополуката. Според вуйчото, В.И. изглеждал нервозен, обезверен и обезпокоен. Предишния път, когато гостувал, изискал от вуйчото 4-5 лв., с цел да се прибере с рейс. Адвокат на околните е оспорил прекратяването на делото. Определението, с което бе доказано прокурорското разпореждане, може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР