Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста двама

...
Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста двама
Коментари Харесай

Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора

Окръжният съд в Русе остави за непрекъснато в ареста двама от тримата задържани мъже, упрекнати за присъединяване в лъжлива скица с парцели.

На арестувания за подкрепяне на незаконната група полицейски контрольор беше натрапен " домакински арест ". Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани в 3-дневен период във Великотърновския апелативен съд.

Те бяха прегледани от Окръжния съд в по-късните часове на днешния ден, защото юристите на обвинените желаеха повече време, с цел да се срещнат с материалите по досъдебното произвеждане, импортирани от Окръжната прокуратура, предва Българска национална телевизия. 

Според обвиняването все още има данни, че групата е направила пет имотни измами, като 4 от тях са посредством неистинско наследство, а едната е чрез неистинен нотариален акт. Сделките са изповядани при разнообразни нотариуси, които съгласно прокуратурата не са забъркани в незаконната скица. Без да подозират за измамата новите притежатели са купили аграрни земи в Общините Силистра и Две Могили и апартамент в Русе. Парите от присвоените парцели групата разделила между тях, сочи още обвиняването. Междувременно следствието ревизира още полицейски чиновници за вероятно присъединяване и в други подозрителни прехвърляния на парцели на умряли хора без наследници.

В правосъдната зала бе посочено, че арестуваните А. Т. Д. и Д. С. В. са събирали информация за самотно живеещи хора и са основали механизъм за заграбване и продажба на техните парцели, след гибелта им.
47-годишният полицейски контрольор от сектора в Иваново към Районното ръководство в Две могили Д. Д. Г. е упрекнат, че против възнаграждение е изнасял данни от осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи за умряли притежатели на парцели. Предоставена беше и експертна информация със фотоси от неговия мобилен телефон на такива данни от автоматизираната осведомителна система БДС, препращани на различен от обвинените - Д. С. В. Изтъкнато бе, че в случай че остане на независимост той може да се укрие, да продължи да употребява информация от Министерство на вътрешните работи с користни цели и с цел да влияе на следствието. Защитата му уточни, че няма никакви доказателства, по тази причина че служителят на реда е съзнавал защо са употребявани данните, които той е предоставял на Д. С. В. Адвокатът уточни още, че Д. Д. Г. не е познавал третия обвинен А. Т. Д. и не е получавал даже и стотинка от който и да е за споделената информация. Няма и нито едно дисциплинарно наказване за 22-годишната си работа на Министерство на вътрешните работи досега и даже е получавал награди. Съдът счете, че той ясно е съзнавал аргументите, заради които е споделял служебна информация, само че на този стадий няма задоволително учредения да му наложи най-тежката мярка за неотклонение и дефинира " домакински арест ".

Прокурор Пламен Петков съобщи, че 48-годишният механизатор А. Т. Д. е създател на подправеното ръкописно наследство, употребявано при една от измамите. Смятан е и за главен уредник на групата. Освен това стана ясно, че има и 6 присъди за сходни закононарушения. Бе регистрирано, че в случай че остане на независимост, той може да се укрие или да влияе на очевидци и обвинени. Съдът не се съобрази с настояването за " домакински арест ", с цел да може механизаторът да поставя грижи за детето си, и постанови непрекъсната мярка " задържане под стража ".

Защитата на 43-годишния Д. С. В. съобщи, че той даже се е завърнал от друго обитаемо място, където е бил във връзка със длъжностен ангажимент, с цел да се яви непринудено след връчена призовка и няма заплаха да се укрие. Предоставената от прокуратурата експертиза за споделяни данни от осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи с него бе избрана като неотносима към предмета на делото. Изтъкнато беше, че няма неоспорими доказателства, че полицейският контрольор е изпращал въпросната информация навръх мобилния телефон на Д. С. В.

От прокуратурата обаче увериха, че има доказателства за честа негова преписка с обвинения полицейски контрольор и с други негови сътрудници, точно за събиране на сходна информация с незаконна цел. Съдът дефинира поисканата от обвиняването мярка за неотклонение " задържане под стража " за основателна и го остави в ареста.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР