Oкръжният съд в Русе оправда по обвинението в умишлено убийство

...
Oкръжният съд в Русе оправда по обвинението в умишлено убийство
Коментари Харесай

Съд в Русе оправда пенсионер, прострелял с антична пушка крадец рецидивист в лозето си

Oкръжният съд в Русе оправда по обвиняването в съзнателно ликвидиране 70-годишния Петко Илиев от град Бяла, написа rusemedia.com. Миналото лято пенсионерът простреля 59-годишния Петко Чакъров, който заварил с по-млад мъж да бере грозде в лозето му. Възрастният човек получи единствено условна присъда за нелегално владеене на оръжие, съобщи Блиц.

``
реклама

На 31 август м.г. Петко Илиев отишъл до лозето си да набере малко грозде и да почерпи приятелите си. Между редовете забелязал двама мъже да късат чепки и да ги поставят в автомобил. Единият от крадците тръгнал против притежателя на лозето с нож в ръка. За да ги сплаши, пенсионерът взел остаряла ловна пушка от колата си и тръгнал към тях. Започнало блъскане, пушката гръмнала и Петко Чакъров се свлякъл на земята. Илиев го откарал в болничното заведение в Бяла, където простреляният мъж умрял.

За противозаконното владение на оръжие Илиев получи две години затвор с тригодишен изпитателен период. Присъдата може да се апелира пред Апелативния съд във Велико Търново.

Защитата обаче посочи причини, че става въпрос за дейности при неизбежна защита, и то в положение на мощна нерешителност. На 31 август м.г. Петко Илиев отишъл до лозето си да набере малко грозде и да почерпи приятелите си. Между редовете забелязал двама мъже да късат чепки и да ги поставят в автомобил. Единият от крадците тръгнал против притежателя на лозето с нож в ръка. За да ги сплаши, пенсионерът взел остаряла ловна пушка от колата си и тръгнал към тях. Започнало блъскане, пушката гръмнала и Петко Ч. се свлякъл на земята. Илиев го откарал в болничното заведение в Бяла, където простреляният мъж умрял.

Балистичният специалист също удостовери опцията за подобен изстрел, като се има поради, че пушката няма предпазен механизъм.

В същото време и убитият, и съучастникът му са рецидивисти с присъди. Петко Чакъров има пет присъди за интервала от 1988 до 2005 година – от обезчестяване, телесна щета, кражба, обир, шофиране в пияно положение до закана за ликвидиране на арбитър. Свидетелството му за съдимост е дълго цели 4 страници, тъй че в тази ситуация не става въпрос за почтен жител, а за човек, който авансово се е уговорил със съучастника си да обере труда и собствеността на Петко Илиев.

По обвиняването за нелегално оръжие специалистите не можаха да открият дали пушката е създадена преди 1900 година Ако е такава, тя не предстои на регистрация. Поради липса на данни Петко Илиев получи присъда от две години условно за нелегално владеене на оръжие.

Защитникът на Илиев – юрист Людмил Павлов, изрази задоволство от първата част на присъдата, тъй като тя демонстрира, че никой не трябва да протяга ръка на непознат парцел и непозната благосъстоятелност.

Той разяснява, че съгласно правосъдния специалист пушката евентуално е създадена при започване на 20 век, т.е. след 1900 година само че моделът бил преди 1900 година – френско-белгийски пример, като точната дата не може да се откри. Подобни оръжия са прекосявали през територията на страната, което се приближава до обясненията на подсъдимия, че я е закупил от пазар във Велико Търново, където продавачът декларирал, че пушката е от Руско-турската война.

„ По делото има също данни, че все още на придобиването на тази пушка Петко се е обърнал към експерт от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) /Контрол на общоопасни средства/, само че му било казано, че пушката е остаряла – антична е, и затова не би трябвало да се записва “, изясни Павлов.

Решението на съда може да се апелира в 15-дневен период пред Великотърновския апелативен съд.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР