Окръжният съд в Русе е уважил изцяло предявения иск на

...
Окръжният съд в Русе е уважил изцяло предявения иск на
Коментари Харесай

Осъдиха русенска болница заради лекарска грешка

Окръжният съд в Русе е почел напълно предявения иск на 29-годишната М. А. и е осъдил Университетската болница "Канев " в крайдунавския град да заплати на младата жена обезщетение от 50 000 лв. за породени неимуществени вреди от осъществена мастектомия, както и 8644 лв. - разходи по делото. Това оповестиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Случаят е от 23 януари 2018 година. След обзор при доктор от извънболничната помощ и въз основа на ехографско проучване М.А. постъпила на лекуване в УМБАЛ "Канев ". Там ѝ били осъществени общоприети проучвания, след което била отведена в операционна зала, където й е направена секторална резекция на дясна млечна жлеза с гефрир. На база на гефрирното проучване патоанатомът сложил диагноза - инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза.

На пациентката било обяснено, че има недоброкачествен израстък и би трябвало да се отстрани цялата й гърда. На същия ден била осъществена и интервенцията.
Според съда лекарите не са съобразили разпоредбите за диагностика и лекуване на онкоболен пациент.

От там изясняват, че "тези правила, според признатата експертиза, изискват диагностиката и лекуването да се прави от разнообразни експерти.

Поради позволените от лекарите основни пропуски на ищцата не е направен най-хубавия лечебен проект. Липсата на подобен при неустановена с нужните проучвания диагноза са довели до прибързаното решение за премахване на млечната жлеза без тази интервенция да е била незабавна, наложителна, животоспасяваща. Припряността в дейностите на лекарите са довели до невъзможността да се дефинира дали радикалната интервенция е била фактически единствения вероятен вид за лекуване. Тези пропуски са лишили пациентката от опция да получи качествена здравна помощ - да има цялостна информация за здравословното си положение, както и за вероятните способи за лекуване ".

Поради това съдът приема, че в съответния случай е позволена лекарска неточност, вследствие на което на 29-годишната М.А. е направена радикална интервенция, която е могла да се избегне и/или отсрочи във времето.

Съвкупната преценка на доказателствата дават съображение на съда да одобри, че премахването на дясната гърда на М. А. и претърпените от нея болки и премеждия от осъществената интервенция са в директна причинно-следствена връзка с небрежното и противоправното държание на лекарския екип, работещ при ответника.

По делото се открило, че след неверно поставената с гефрирното проучване диагноза, младата жена е била смутена и мощно обезпокоена, което положение било засилено при обяснението, че мастектомията е единствен вероятен избор, в случай че желае да остане жива. След интервенцията изпитвала доста мощни болки от дясната страна, не можела да си движи ръката. Изпаднала в меланхолия, не желала да излиза, да се вижда с други хора, не желала да се храни. Била объркана, не можела да одобри случилото се.

Според съда справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лв.. Искът е предявен отчасти в размер на 50 000 лв., заради което като състоятелен и потвърден е почетен в цялостния претендиран размер.

Решението на Окръжния съд в Русе предстои на обжалване в двуседмичен период.

От УМБАЛ "Канев " разясниха, че към момента не е взето решение дали ще се апелира присъдата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР