Окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на

...
Окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на
Коментари Харесай

Съдът в Русе е спрял вписването на "Емко" на Емилиян Гебрев като собственик на "Дунарит"

Окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на Емилиян Гебрев " Емко " като притежател на " Дунарит " и подобен към момента е банкерът Цветан Василев, чиито акции са запорирани от страната, заяви " 24 часа ".

От Търговския указател се вижда, че съдът се е произнесъл на 16 август, а на 28 август е спрял и увеличението на капитала на военния цех " Дунарит " от 8 млн. на 68 млн. лева, след което новите акции трябваше да станат благосъстоятелност на " Емко ". Апелативният съд във Велико Търново също е спрял нарастването на капитала.

Така притежател на " Дунарит " остава компанията " Кемира " на банкера Цветан Василев. Нейният дял от над 91% във военния цех обаче е запориран от страната.

По-рано през днешния ден притежателят на " Емко " Емилиян Гебрев съобщи пред Би Ти Ви, че посредством компанията си има 99.52% от " Дунарит ", а в персонално качество - на останалите 0.48%. Това събитие е вписано в книгата на акционерите, само че Агенцията по вписванията отказвала да го узакони макар решение на Великотърновския апелативен съд, който й указва да го извърши. Гебрев съобщи, че след банкрута на КТБ е бил поканен да купи и поддържа финансово " Дунарит ", посредством който банката е финансирала други сдружения и по този начин заводът се е оказал огромен дебитор. Гебрев добави, че посредством опита за национализация на " Дунарит " министърът на стопанската система Емил Караниколов злепоставя себе си, държавното управление, партията, която го е издигнала и " подмолния човек, който е един добър предприемач и народен представител ".

Междувременно довечера от пресцентъра на икономическото ведомство оповестиха, че на следващия ден заран министър Караниколов ще даде изказване по отношение на " Дунарит ".

В края на август страната изкупи най-големия дълг на военния цех с желанието да поеме контрола над компанията, обвързвана в предишното с мажоритарния притежател на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка Цветан Василев. Дългът, за който страната заплати 48 млн. лева, беше към сдружения, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски (за комплицираната верига на прекачване на вземането четете в детайли в обявата на " Капитал " " Цялото Борисово войнство против " Дунарит " ). На 31 август обаче управлението на " Дунарит " разгласи, че е погасило предварително всичките си отговорности към страната, внасяйки 50-те милиона лв..

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (897)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР