Окръжният съд в Русе даде 20 години затвор при първоначален

...
Окръжният съд в Русе даде 20 години затвор при първоначален
Коментари Харесай

20 години затвор за убийството на Алекс, който бе смлян от роми пред дискотека в Бяла

Окръжният съд в Русе даде 20 години затвор при първичен непоколебим режим на 33-годишния Валентин Маринов за това, че съзнателно умъртвил 18-годишния Алекс от град Бяла. Престъплението е осъществено по хулигански подбуди.

Случаят е от 8 юли предходната година. Според прокуратурата към 5,50 часа Валентин Маринов нанася удар с ръка на Алекс Ангелов в центъра на Бяла, на излизане от дискотека, при което младежът пада и си удря главата в тротоарните плочки. До случая се стига след сдърпване с ромска компания, като част от нея бил и Маринов.

Пострадалият е откаран в болничното заведение в Русе с тежка черепно-мозъчна контузия, в кома и с заплаха за живота. Въпреки напъните на лекарите да го спасят, Алекс Ангелов умря на 15 юли 2017 година. След случая на Валентин Маринов му бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража " и бе наведен в пандиза.

Заради случая в Бяла в продължение на три дни бяха проведени и митинги.

Преди началото на днешното съвещание родственици и близки на 18-годишния Алекс издигнаха пред Съдебната палата в Русе транспаранти с надпис "За обективна присъда за убийството на Алекс! ". В залата прокурорът по делото изиска 20 години затвор при първичен непоколебим режим. Според него става дума за съзнателно ликвидиране по хулигански подбуди. Той бе подсилен и от повереника на гражданския просител и частен обвинител, който изиска да бъдат присъдени общо 500 000 лв. неимуществени вреди на родителите на момчето.

Според юриста на подсъдимия - Венцислав Великов, обвинителният акт с подготовка за осъществено съзнателно ликвидиране по хулигански подбуди не дава отговор на доказателствата по делото. По думите му има осъществено закононарушение, само че то е по член 124, алинея 2 от Наказателния кодекс - при изискванията на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия, има съзнателно нанесена лека телесна щета, разследване на която е настъпила гибел по несъобразителност. Великов уточни, че обвиненият е защитил своя племенник, който бил ударен от Алекс.

В съда стана ясно, че съгласно химическата експертиза и обвиненият, и жертвата са използвали значително количество алкохол. Валентин Маринов даже твърди, че не той, а племенникът му е блъснал Алекс. По време на съвещанието Великов изиска да бъде осъществен и следствен опит на мястото на случая, само че съдията отхвърли.

Съдът реши, че Валентин Маринов би трябвало да заплати общо 200 000 лв. неимуществени вреди на родителите на умрялото момче. След като присъдата бе произнесена, юристът на Маринов съобщи, че тя ще бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд. Силвия Панайотова - вуйна на Алекс Ангелов, съобщи, че тази присъда за тях не е утешение, само че има наказване, което е оптималното в тази ситуация, и е удовлетворена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР