Окръжният съд в Пловдив даде ход на делото за двойното

...
Окръжният съд в Пловдив даде ход на делото за двойното
Коментари Харесай

28 тома са материалите по делото срещу експолицая, обвинен за убийството на родителите си

Окръжният съд в Пловдив даде ход на делото за двойното ликвидиране на възрастното семейство Божура и Цветан Караджови в дома им край жп линията за София, което раздруса града под тепетата в средата на май 2016 година Единственият обвинен за изтезанието на двамата пенсионери е единственият им правоприемник и наследник – някогашният чиновник на Икономическа полиция и Трето районно управление (на МВР) на МВР-Пловдив Венцеслав Караджов. Срещу него е повдигнато обвиняване за преднамерено ликвидиране на повече от едно лице, извършено с особена свирепост и с користна цел – закононарушение по член 116 ал.1 т.3 пр.1 и пр.2 т. 4 пр.3 т.6 пр.3 т.7 и т.9 вр. чл.115 от Наказателния кодекс. „ Всички обвинявания са литературно съчинение, фарс и постановки на прокуратурата ”, заявява подсъдимият, а адвокатката на Венцеслав Караджов Зоя Тошкова изиска да не се дава ход на делото и то да се върне в досъдебна фаза. Мотивът й бе невъзможността с клиента й да се срещнат с всички материали по делото – те се оказаха общо 28 тома, 9 от които секретни, и 40 диска с видеозаписи, както и поради основни несъответствия в самото обвиняване.

„ Актът е незаконосъобразен поради голям брой процесуални нарушавания, безапелационна бе юрист Зоя Тошкова. Тя даде елементарен образец – в обвинителния акт от една страна се твърди, че  деянието е извършено с „ неустановено оръжие“, а от друга – същото това „ неустановено оръжие било със заглушител ”.  „ Как по този начин се твърди, че Венцеслав бил захласнат да убие родителите си, а правосъдната експертиза споделя, че не е страдал от обсесии ”, добави в пледоарията си юрист Тошкова. Тя даде още куп образци за сходни несъответствия, а за край акцентира най-важното – „ Няма нито едно директно доказателство, което да сочи Караджов като създател на това действие ”.

От държавното обвиняване в лицето на прокурор Стефани Черешарова отвърнаха, че Тошкова и Караджов са имали задоволително време да се срещнат с каквото са пожелали и вметнаха, че претенциите на подсъдимия и отбраната можели да влязат в учебниците по право като образец за това, по какъв начин един юрист може да протака досъдебното произвеждане. „ През цялото време прокуратурата подвежда съда с несъществуващи обстоятелства. Това е обусловеното предпочитание на прокурора да потвърди моята вина“, бе отговорът на подсъдимия Венцеслав Караджов. В последна сметка ръководителят на правосъдния състав Михаела Добрева не почете настояването на отбраната за връщане в досъдебна фаза и даде ход на делото. „ Ние не желаеме да шиканираме процеса и Венцеслав да стои в ареста, само че държа законът да се съблюдава ”, заявява юрист Зоя Тошкова. Клиентът й отхвърли процесът да бъде по реда на съкратеното правосъдно разследване и съобщи, че желае всички очевидци да бъдат призовани и разпитани в правосъдната зала.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР