Окръжният съд в Пазарджик днес ще гледа дело по жалба

...
Окръжният съд в Пазарджик днес ще гледа дело по жалба
Коментари Харесай

Лазар Влайков пак пред Темида, обжалва 3,4 г. затвор

Окръжният съд в Пазарджик през днешния ден ще гледа дело по тъжба на общинския консултант от Септември Лазар Влайков, който е внесъл тъжба срещу наложената му от районните магистрати присъда за гибелта на 47-годишния ресторантьор от родното село на Влайков – Виноградец. Първото съвещание от процеса стартира в 10,15 часа.
Влайков е упрекнат за това, че като е държал огнестрелно оръжие – револвер „ Глок 21 “ и 45 броя муниции за него, не е взел нужните ограничения за сигурност и изключително ограниченията, планувани в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, като от това е последвало причиняване на гибел на 47-годишния Наско Тонкев.
Обвиняемият е имал позволение за предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях, издадено от районно управление (на МВР) на МВР-гр. Септември на 24 ноември 2015 година, което било със период на деяние до 23 ноември 2020 година На 17 юли 2017 година той подал заявление по пример до началника на районно управление (на МВР) на МВР-Септември за издаване на позволение за придобиване на късо нарезно оръжие, като показал декларация, че ще го съхранява в железна каса на непрекъснатия му адрес. На 21 август 2017 година на обвинения му било издадено такова позволение, след инспекция на изискванията за предпазване. Той закупил револвер „ Глок 21 “ и 50 муниции за него, което било записано и разказано в надзорен ваучър.
На 31 август 2017 година фамилията на Влайков било поканено да чества рожден ден на 6-годишно момче, наследник на негов другар. Гостите се събрали в заведение във Виноградец, като била непокътната маса за 20 души. Като тръгвал от вкъщи си, обвиненият не взел нужните ограничения за сигурност, по отношение на държаното от него оръжие „ Глок 21 “ и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за предпазване, ги сложил в персоналната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението. В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите револвери почнали да понижават своя интензитет, обвиненият решил да се похвали с новия револвер. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което почнал да го демонстрира и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Влайков повикал при себе си потърпевшия Тонкев, с цел да му покаже револвера. Ресторантьорът също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете, обикаляло към масата, и показало интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. револверът се озовал, по непостоянен метод, в ръцете на момчето, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в региона на горната лява мишница на Наско, който станал от пейката, паднал по тил и умрял. Според осъществената съдебно-медицинска експертиза, ресторантьорът е умрял от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното пострадване е бил извърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие.
По делото са били разпитани очевидци, осъществен следствен опит, направени голям брой експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и други, от които се потвърждава, че изстрелът е бил заимствуван от малолетното дете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР