Окръжният съд осъди община Монтана да заплати на близките на

...
Окръжният съд осъди община Монтана да заплати на близките на
Коментари Харесай

Осъдиха община Монтана за 170 бона заради смъртта на мъж

Окръжният съд осъди община Монтана да заплати на околните на мъж, умрял при рухване от развален мост, благосъстоятелност на общината, сумата от 170 000 лв.. Делото е формирано по искова молба на Р.Б.Я. – брачна половинка на А.К.Я. и А.А.Я и К.А.Я. - дъщери на умрелия.
На 3 април 2014 година при прекосяване по стоманен мост на улиците „ В. Търново” и „ Парта”. А.К.Я. подпрял колелото си на парапета, който бил строшен и паднал в канала. При рухването мъжът блъснал главата си в камък и получил строшаване на черепа и вътрешен кръвоизлив. Той бил откаран в болница, само че макар лекуването, умрял.
Община Монтана е оспорила напълно исковата рекламация като неприемлива и неоснователна. Представителят на общината твърди, че исковете са подадени след приключване на давностния период и че общината не е притежател на оборудването, а също по този начин, че няма виновност за произшествието, което е по виновност на умрялото лице. След като изслуша очевидците и се срещна с показаните доказателства и експертизи, съдът отхвърли като безпричинно изказванието, че умрелият е съпричинител на случая, а възражението за погасени по отминалост искови искания одобри за отчасти основателно.
Твърдението, че мостът на който е станало произшествието е държавна благосъстоятелност, бе отхвърлено като безпричинно, защото съгласно законите за пътищата и водите мостът е пътно оборудване - част от отводнителна система и е обществена общинска благосъстоятелност. Преди злополуката при ремонт на пътното платно на бул. „ Парта” екскаватор е блъснал парапета на моста и го счупил, само че повредата не е била отстранена заради безучастие на община Монтана, нито пък на мястото е бил подложен сигнален надпис, разгласи съдът и одобри за несъмнено открита причинно следствената връзка сред противоправните действия на община Монтана и нанесените имуществени и неимуществени вреди на околните със гибелта на брачна половинка и бащата им.
Окръжният съд осъди община Монтана да заплати 70 000 лв. обезщетение на брачната половинка Р.Б.Я. и по 50 000 лв. на двете му дъщери за претърпените от тях болки и премеждия.
Община Монтана би трябвало да заплати и 456.72 лв. на Р. Б.Я. за имуществени вреди и заплащане от 5 156 лв. за юрист на ищците. По сметка на окръжния съд пък общината би трябвало да внесе 7200 лв. държавна такса.
Решението предстои на обжалване пред Апелативен съд – София в двуседмичен период.

*Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР