Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 66-годишна учителка по

...
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 66-годишна учителка по
Коментари Харесай

Учителка извършва незаконни сделки със скъпоценни камъни - случи й се случка

Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд 66-годишна учителка по български език и литература от Долни чифлик, която се е занимавала с незаконни банкови покупко-продажби и държала златни и сребърни украшения, добити от незаконна активност.

Според обвинителите тя предоставяла заеми с високи лихви на хора, които незабавно се нуждаели от пари.

Обвиняемата живее в Долни чифлик и стопанисва офис в центъра на града. Там тя предоставяла заеми и приемала на влогове. Отпусканите суми били обезпечавани с движимости на нуждаещите се от пари, а върху даваните суми начислявала лихви, съобщи Българска национална телевизия.

Най-често движимостите били златни или сребърни украшения. Обикновено заемите били краткосрочни, а лихвата висока. Ако в деня на падежа длъжникът не върнел главницата и лихвата, обвинената придобивала заложените от него движимости, като можела да ги продава, подарява, да ги заменя или съхранява.

B доста случаи, като се изключи че предоставяли бижута, нуждаещите се от заем подписвали и запис на заповед, с която абсолютно се задължавали да заплатят на обвинената сумата, която тя им е предоставила и избраната към нея рента.

Дори и при цялостно погасяване на задължението, незаконната банкерка не всеки път унищожавала записа на заповед, а продължавала да го съхранява.

Установено е, че обвинената не е записала сдружението си според Наредбата за активността на заложните къщи от 2009 година, няма право да прави покупко-продажби с произведения от благородни метали и скъпоценни камъни или да прави банкови покупко-продажби.

Въпреки това, в интервала януари 2016 година - декември 2020 година дамата предоставила пари в заем на разнообразни хора в размер на 55999 лв. и 6650 евро, като против дадените пари придобила и държала златни и сребърни украшения на обща стойност 787789 лв..

Ако бъде приета за отговорна по първото обвиняване, дамата може да получи наказване отнемане от независимост за период от 5 до 10 години и санкция от 5000 до 10 000 лв.. По второто обвиняване наказването е лишена от независимост от 3 до 12 години и санкция от 20 000 до 200 000 лв..
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР