Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна жена -

...
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна жена -
Коментари Харесай

Предават на съд лекарка за причиняване на смъртта на пациент

Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд 63-годишна жена - лекар-кардиолог в профилирано болнично заведение, за причиняване гибелта на пациент, оповестиха от обвиняването.

След като паднал от стълба в двора на дома си и потърпевш съществено, възрастен мъж от Варна бил признат в болнично заведение, където били установени контузии на ляв крайник и фрактура на ляво рамо.

Насрочена била планова интервенция по отношение на второто строшаване, която предходна сполучливо и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдаване. Вечерта след интервенцията потърпевшият се оплакал от мощни болки в региона на гърдите и дефицит на въздух, както и от мощни коремни болки.

Взети били незабавни ограничения от страна на дежурните лекари, назначени били проучвания. След като резултатите от тях били подготвени дежурният доктор неотложно назначил консултация с кардиолог, заради подозрения за зародил инфаркт на миокарда.

Лекарят, който направил консултацията, удостоверил подозренията и последвали дейности по пренасяне на възрастния мъж в профилирано болнично заведение, където да стартират незабавни дейности по възстановяване на положението му.

Рано сутринта, при идване в профилираното болнично заведение, потърпевшият бил признат от дежурния доктор в приемен кабинет - обвинената. Поставена му била маска за подаване на О2 и включен пулсиометър. Въпреки подаването на О2, потърпевшият траял да се оплаква от мощни болки в гърдите и дефицит на въздух.

Около 30 минути след идването му в болничното заведение, в стаята където бил настанен, влезнала обвинената, която без да извърши обширен обзор и да назначи проучвания по отношение на недоволствата на болния, декларирала, че била подготвена с анамнезата и че следва пациентът да бъде върнат назад в лечебното заведение, откъдето идвал.

При връщането на потърпевшия, дежурен доктор установил, че положението му било извънредно тежко и не разрешавало да бъде приет в болница още веднъж там с оглед нуждата от незабавни и интензивни грижи. След консултация с доктор - реаниматор потърпевшият мъж бил признат в отделението по реанимация в МБАЛ „ Св. Анна “-Варна.

Там се открило, че той се намира в кардиогенен потрес и извънредно тежко положение. Въпреки подхванатите реанимационни дейности, мъжът умрял в следобедните часове на същия ден.

Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза причина за гибелта на пациента била изострен инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна непълнота – кардиогенен потрес и белодробен оток.

Заключението на движимостите лица по посочената експертиза било, че при зародилия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде признат неотложно в профилирано заведение по кардиология, което не се случило.

В здравното направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, макар многото индикации за това положение.

В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна непълнота, която била интерпретирана погрешно като хронична застойна сърдечна непълнота.

Предстои делото против 63-годишната лекарка да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приета за отговорна, законът планува наказване „ отнемане от независимост “ за период от една до шест години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР