Окръжната прокуратура във Варна поиска с протест до Апелативния съд

...
Окръжната прокуратура във Варна поиска с протест до Апелативния съд
Коментари Харесай

Окръжната прокуратура във Варна иска по-строго наказание за подсъдим за грабеж и блудство с ограбено момиче

Окръжната прокуратура във Варна изиска с митинг до Апелативния съд анулация на присъда на Варненския областен съд и увеличение размера на наложеното наказване на един от подсъдимите по дело за обир, представляващ рисков рецидив – 37-годишния Благовест А., по-известен с прякора си Корекома, оповестиха от институцията.

На 29 януари 2020 година състав на Варненския областен съд признал за отговорни за обир на пари и бижута на стойност 6305 лв., благосъстоятелност на майка и щерка от Игнатиево Благовест и съучастника му – 28-годишния Стелан П. В престъпните среди Стелан бил прочут с прякора си Рекет.

Благовест Корекома бил наказан на 5 години и 4 месеца затвор при непоколебим режим за грабежа, осъществен от него в изискванията на рисков рецидив, и за блудничество посредством мощ и заплашване на ограбеното 19-годишно момиче, като казусът бил изключително тежък. Съдът оправдал Корекома да е осъществил действието, като сложил потърпевшата в беззащитно положение.

Според прокуратурата размерът на наложеното наказване на Благовест не дава отговор на публичната заплаха на действието и дееца. Подсъдимият е осъждан неведнъж. Само преди два дни по искане на Окръжната прокуратура той е бил арестуван под стража от съда за различен обир, осъществен през декември предходната година, който също съставлява рисков рецидив.

Съучастникът му Стелан Рекета е наказан за грабежа на пари и бижута от майката и дъщерята в Игнатиево на 2 години отнемане от независимост при общ режим. Той също бил оневинен по обвиняването, че е сложил в беззащитно положение ограбеното момиче, за това в митинга на Окръжната прокуратура против присъдата на Варненския областен съд се упорства двамата да бъдат приети за отговорни и по член 198, алинея 4 от Наказателен кодекс.

Според прокуратурата справедливото наказване за подсъдимия Благовест А. е отнемане от независимост към междинния размер. Предвиденото в закона наказване за обир, представляващ рисков рецидив, е от 5 до 15 години отнемане от независимост.

Тежкото престъпно действие е осъществено от двамата мъже на 31 януари 2019 година Двамата получили информация, че в къща в Игнатиево се съхраняват доста пари, златни украшения и опиати. Проучили дневния график на живеещите там майка и щерка.

След като на същия ден майката излязла от вкъщи, двамата проникнали в къщата, в която била единствено 19-годишната й щерка.

Опрели във врата й острие и поискали да им каже къде са скрити парите и опиатите. Благовест вързал ръцете й със свински опашки, завързал устата и очите й, след това хвърлил върху нея одеяло, с цел да не вижда какво вършат. Двамата претършували къщата и намерили златни украшения и 600 лв.. По време на търсенето на полезности Благовест направил дейности за да възбуди и удовлетвори полово предпочитание без съвкупление посредством мощ и заплашване с железно острие. Момичето било приведено в беззащитно положение със завързване на краката й.

Той и съучастникът му били разпознати от жертвата по гласовете, макар че от самото начало двамата поддържали пред нея версията, че са чиновници на ДАНС, които търсят опиати в дома й.

Ограбените златни украшения били заложени в заложна къща в Долни чифлик от Стелан, а част от тях били открити в дома на някогашна другарка на Благовест в Провадия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР