Окръжната прокуратура в София внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Окръжната прокуратура в София внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

До 15 г. затвор за шофьорката, причинала автобусната катастрофа с 6 жертви на Тракия

Окръжната прокуратура в София внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против 30-годишната плевенчанка Цвета Таскова за провокираната от нея злополука с рейс на автомагистрала " Тракия ", довела до гибелта на шестима души и причиняване на телесни повреди с друга тежест на над 20 пасажери. Предвиденото в Наказателния кодекс наказване е от 3 до 15 години затвор, оповестиха от държавното обвиняване.

Тежкият случай стана на 13 април 2018 година Тогава Цвета Таскова, дееспособен лидер от 2009 година и с едно наложено наказване за осъществено нарушаване, управлявала лек автомобил „ Рено “ от Пловдив към София. В региона на 28-ия километър Таскова застигнала движещ се пред нея рейс „ Мерцедес “, благосъстоятелност на „ Юнион Ивкони “, пътуващ по линия Бургас-София.

Жената подхванала маневра „ изпреварване “, като ускорила скоростта. В момента, когато се изравнила с рейса, Таскова забелязала, че колата й се отклонила прекалено много вляво и застрашително се доближила до металната мантинела, разделяща двупосочното придвижване по автомагистралата. При това, обвинената внезапно завила вдясно към рейса и незабавно още веднъж завила кормилото вляво, с цел да предотврати удар с него. Изплашена, лидерката направила трета маневра назад вдясно, при което автомобилът й почнал да се клати и блъснал с предната дясна част рейса .

Последвало превъртане на реното и достигането му до предната ос на рейса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на рейса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на „ Мерцедес “. По този метод гумата на лекия автомобил трансформирала посоката на придвижване на рейса вдясно. Водачът му нямал никаква опция да я промени и макар задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, траял да се движи вдясно.

„ Мерцедес “-ът минал напряко през „ спешната “ лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка. Автобусът се наклонил вдясно, при което лекият автомобил се откачил от него. При наклоняването на рейса, дясната му странат опряла в земята. В това състояние, триейки се в земята, траяло придвижването му напред към 20-30 метра.

След случая, Цвета Таскова излязла от автомобила си и неотложно се обадила на тел. 112. Жената се насочила към потърпевшите, с цел да им оказва помощ с каквото може, предоставяйки телефон и вода. Вследствие на провокираното от нея пътно-транспортно произшествие обаче е настъпила гибелта на шестима пасажери, които откакто счупили страничните стъкла с телата си, били притиснати сред рейса и земята.

При изпадането от седалките, вследствие обръщането на рейса надясно, били породени междинни телесни повреди на 17 души. Останалите пасажери получили леки пострадвания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР