Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Дадоха на съд двамата машинисти на взривения влак в Хитрино

Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт против двамата машинисти от взривения трен на гарата в Хитрино. Инцидентът стана на 10 декември предходната година.

Димитър Михнев и Радослав Петков отиват на съд за това, че са нарушили разпоредбите при ръководство на железопътния състав и по несъобразителност са предизвикали гибелта на седем души, а други 14 са с пострадвания.

При влизане в гарата Михнев не спазил ограничаващата скорост от 40 км/ч. Управляваният от него трен се движел със 78 км/ч.

Вторият ватман Радослав Петков от своя страна не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно композицията. В резултат на позволените нарушавания от двамата е последвало дерайлиране на влака, разваляне на вагон-цистерни от състава на композицията, приключване на транспортирания газ и последвал гърмеж.

Разследването е открило, че случаят не е провокиран от повреди в жп инфраструктура, не е провокиран от техническа нередовност на състава и не се касае за техническа нередовност. Причината за произшествието е високата скорост – двойно по-висока от позволената, което е довело до претоварване и разрушение на стоманения път, а от там и до дерайлирането на част от вагоните.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „ парична гаранция “ от 10 000 лв., а Радослав Петков с мярка „ подписка “. Наложена им е възбрана за овакантяване на страната.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР