Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Двама лекари отиват съд заради смъртта на 16-годишно момиче

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против доктор П.Ш., експерт по ортопедия и травматология, шеф „ Отделение по ортопедия и травматология “ в МБАЛ „ Иван Скендеров “ и доктор И.К., експерт по хирургия, ординатор в „ Хирургично поделение “ в МБАЛ „ Иван Скендеров “ за гибелта на 16-годишно момиче, оповестиха от прокуратурата, съобщи Булнюз.

На 29 юни 2013 година шестнадесетгодишната М.Т. претърпяла контузия - карайки велосипед, паднала и се наранила в региона на дясното бедро и пубиса. На идната заран момичето, придружавано от майка си, посетило Филиал за незабавна здравна помощ в града. След сложена предварителна диагноза дежурният доктор изпратил пациентката за консултация със експерт. В МБАЛ „ Иван Скендеров “ ЕООД - Гоце Делчев Т. била прегледана от доктор П.Ш. и призната в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден във връзка с пациентката не били осъществени никакви лечебни действия. След проучвания и съвещания със експерти, на 02 юли 2013 година лекарският екип в състав доктор Ш. (оператор) и доктор К. (асистент) оперирал болната под локална упойка. Майката на момичето, която стояла неразделно с нея, била мощно обезпокоена от положението на щерка си.

С всеки минал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от мощни болки, краката му променяли цвета си, само че доктор Ш. я уверил, че всичко е наред. На 05 юли 2013 година на пациентката по неотложност била осъществена оперативна намеса, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ „ Н. Й. Пирогов “-София за по-нататъшно лекуване. Един час по-късно детето било изписано от болничното заведение в Гоце Делчев, без да е отразено положението му, с влошени параклинични индикатори и без обезпечен профилиран превоз с съпътстващ медицински личен състав. При постъпването в столичната болница М.Т. била в извънредно тежко общо положение. След извършено лекуване, детето било изписано на 09 август 2013 година при усъвършенствана параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите дефинитивна диагноза била „ Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна непълнота. Дълбок некротичен фасциит в региона на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема “. На 23 август 2013 година, заради недоволства М.Т. още веднъж била призната и лекувана в УМБАЛСМ „ Пирогов “.

Шест дни по-късно, на 29 август 2013 година, детето било открито от майката в безсъзнание. Лекарите подхванали реанимационни дейности, без поява на сърдечна активност. В 06:50 ч. бил регистриран летален излаз. В хода на досъдебното произвеждане са били назначени и осъществени няколко експертни проучвания, които откриват, че гибелта на пациентката е настъпила в следствие от „ хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до неочакван срив на сърдечно-съдовата система “. Забавяне на антибиотичното лекуване и неизвършване на проучвания при обработка на раната е установения значителен пропуск, който е в директна причинна връзка с настъпилите затруднения и смъртен излаз при М.Т. П.Ш. и И.К. са упрекнати за причиняване на гибелта й, заради немарливо осъществяване на правно-регламентирана активност - практикуване на здравна специалност. Лекарите не осъществили съответно диагностициране и лекуване на пациентката. Предстои наказателното произвеждане против обвинените да продължи в съда

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Услов
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР