Окръжна прокуратурата - Благоевград е внесла в съда обвинителен акт

...
Окръжна прокуратурата - Благоевград е внесла в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Съдим германец за незаконно държане на костенурки в Микрево

Окръжна прокуратурата - Благоевград е внесла в съда обвинителен акт против немския жител с букви Г.Б.

Обвиняемият е непрекъснато пребиваващ в България, като през 2016 година закупил парцел - къща с двор в с. Микрево. След като се нанесъл да живее там със фамилията си, почнал да намира на разнообразни места костенурки. Носел ги в дома си, почнал да ги отглежда и храни. За задачата им построил в двора две заградени с бетонни тухли пространства, като върху тях имало сложени дъсчени загради.

Към юли 2018 година той държал и отглеждал общо деветнадесет костенурки от типа шипобедрена костенурка (Testudo graeca) и шипоопашата констенурка (Testudo hermani). Въпросните животни са предпазени от Закона за биологичното многообразие и Конвенцията за запазване на европейската дива флора и фауна и естествените местообитания - Бернска спогодба.

Обвиняемият се срещнал със съседа си, като във връзка костенурките му обяснявал, че ги намерил ранени и ги спасявал. Тъй като постоянно пътувал за Германия, мъжът оставял ключа от двора на къщата си на съседа с ангажимента да ги храни постоянно.

През юни 2018 в Регионална ревизия по околна среда - Благоевград е постъпил сигнал за нелегално развъждане на скотски типове - костенурки. Експерти на институцията направили инспекция място. През оградата на парцела забелязали, че в двора се движат огромен брой костенурки и незабавно уведомили полицията. След оглед животните били конфискувани.

От назначената ветеринарно-медицинска експертиза се открива, че всички костенурки са в положително здраве и могат да бъдат пуснати в естествените им местообитания в положението, в което са открити и същите са освободени от специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Предстои делото против обвинения за нелегално държане на диви животни от предпазен тип да продължи в съда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР