Окръжна прокуратура - Враца е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура - Враца е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Истории от Северозапада: Пипнаха двама иманяри в крачка, те лъжат, че търсят метеорити

Окръжна прокуратура - Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против В.Д. и Ю.М., привлечени към наказателна отговорност за нелегално търсене на археологически обекти.
На 14.03.2018 година полицейски чиновници от Мездра правили обход на действен регион. Около връх Косматица, в местността „ Петте дървета “ в землището на сeело Горна Кремена те забелязали спрян в гората лек автомобил „ Тойота “. Недалеч от колата те забелязали мъж с маталотърсач и лопата, който обхождал земята с уреда и от време на време разкопавал нещо.
Полицаите го доближили, с цел да открият самоличността му и да извършат инспекция на активността му. Мъжът – В.Д., обяснил, че дружно с приятеля си – Ю.М., са „ на разходка “. При обиск на място единият от тях предал пет монети, а в лекия автомобил били открити и конфискувани разнообразни археологически предмети.
В.Д. непринудено предал и носените от него металотърсач и лопата, като декларирал, че ги е носел за търсене на астероиди, което обяснил с членуването си в съответна асоциация.
Приятелят му – Ю.М., който също държал в ръцете си металдетектор и лопата, споделил на служителите на реда, че с тях „ имитира активност “.
От заключението на направената по досъдебното произвеждане съдебно-археологическа експертиза е видно, че част от откритите у единия обвинен и в лекия автомобил археологически предмети имат качества на движима културна полезност и са на обща стойност 181 лв..
Устройствата, които носели обвинените, са самоделно направени металдетектори, с които може да се прави звукова идентификация на железни обекти за дълбочинно търсене.
Впоследствие е било открито, че В.Д. и Ю.М. осъществявали противозаконна активност, защото не са подавали заявки за приемане на позволение за осъществяване на теренни археологически изследвания. Обвиняемият В.Д., като се изключи че нямал право за това, е бил притеглен към наказателна отговорност и за нелегално държане на повече от три археологически обекта. За тях не са постъпвали документи за вписването им в качество на културни полезности, според Закона за културното завещание. През 2014 година той към този момент е бил осъждан за същото закононарушение.
Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР