Окръжна прокуратура - Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен

...
Окръжна прокуратура - Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен
Коментари Харесай

Полицай от Варна, поискал и взел подкуп, отива на съд

 Окръжна прокуратура - Варна внесе във Варненския областен съд обвинителен акт против 46-годишния Ж.М. Мъжът е обвинен за това, че в качеството му на длъжностно лице (полицейски служител) изискал и приел подарък, който не му се следва, с цел да не извърши дейности по работа - закононарушение по член 302, ал.1, т.1 по отношение на чл.301, ал.1 от Наказателен кодекс, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура- Варна.

На 21 август 2019 година обвиненият изпълнявал наряд като автопатрул, чиято задача била да реализира надзор на придвижването по пътищата. Съгласно инструктаж на чиновниците от бранш " Пътна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, всяко спряно за инспекция МПС следвало да се оповестява в оперативната дежурна част.

Въпреки че имал избран маршрут и избрани разнообразни точки за надзор в друг интервал от време на наряда, екипът на Ж.М. заел място до пътя Варна – Аксаково в прорез с избрания за деня график. Там полицейските чиновници почнали да правят инспекции на МПС. Около обяд бил спрян товарен автомобил. Въпреки задължението за уведомяване за всяко едно спряно за инспекция МПС, това не било сторено от обвинения за въпросния товарен автомобил, който даже не бил вписан в нарядния дневник на екипа.

След осъществената инспекция било открито, че лидерът на МПС е позволил нарушаване, обвързвано с неизправна задна светлина на управлявания от него автомобил, имал и два невръчени електронни фиша. За да не извърши отговорностите си за сформиране на акт с оглед осъществяване на административно-наказателна отговорност по отношение на нарушителя, полицейският чиновник изискал сумата от 50 лв.. Обяснил на лидера на товарния автомобил, че свидетелството му за ръководство може да бъде отнето поради старите му нарушавания и той може да остане без работа. Подал му застрахователната лавица " Гражданска отговорност “ без останалите документи и указал банкнотите да бъдат сложени в сгънатия документ.

Потърпевшият лидер извършил напътствията на служителя на реда, сложил поисканата сума в документите и му я предал, след което си взел полицата празна.

Възмутен от дейностите на длъжностното лице, сателит на лидера снимал всичко с камерата на телефона си. Сигнал за стореното бил подаден малко след случилото се в ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна.

Разследването, провело се под надзора на Окръжната прокуратура, потвърдило обстоятелствата от подадения сигнал. Предстои делото против Ж.М. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР