Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка

...
Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка
Коментари Харесай

Прокуратурата се задейства за прехвърлянето на Пловдивския панаир

Окръжна прокуратура-Варна разпореди две инспекции по отношение на апортна договорка на Община Варна за прекачване на притежавани 29% от акции от „ Международен панаир Пловдив “ АД на частно сдружение с общинско присъединяване.

Едната инспекция е по надзора за законността и има за цел да се откри спазена ли е нормативната уредба при взимане на решението за реализирането на договорката и спазени ли са нормативните условия за разрешаването й.

" Втората инспекция е стартирана предвид на това дали има осъществени нарушавания от страна на длъжностни лица, които съставляват закононарушение, както и кой ги е направил. При констатиране на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент ще бъдат подхванати дейности по следствие и определяне на отговорните лица, а след това и ангажирането им към наказателна отговорност. В случай че бъдат установени нарушавания, решението за апортната договорка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни ", заяви прокуратурата.

Преди дни вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова моли да се спре прехвърлянето на акциите от " Международен панаир Пловдив " АД на " Пълдин туринвест " АД.  Нинова изпрати писмо до регионалния шеф на Варна, с което поиска да спре взетото решение от общинския съвет в морската столица. Икономическият министър пази позицията, че акциите, които бяха благосъстоятелност на Община Варна, би трябвало да бъдат върнати на страната.

" Министерството на стопанската система не е трансформирало позицията си, че апорта на акциите от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има в " Пълдин туринвест " АД съставлява акт на скрита приватизация ", съобщи Корнелия Нинова.

Дружеството адресат на акциите на Варненската община -  " Пълдин туринвест " АД, на процедура е мажоритарния притежател с 50.3% в " Международен панаир Пловдив " АД. В него делът на Пловдивската община е 25%, само че контролът се държи от предприемача Георги Гергов. След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще усили въздействието си в Панаира от 50.3% на 79.3 %.

Прокурорска инспекция на прехвърлянето бе поискана от общински съветници, които гласоподаваха срещу решението. Според тях Oбщина Варна да бъде тествана за занемареност, защото от четири години има дял в сдружението и през цялото това време не е излъчила собствен представител в панаира, който да пази ползите на града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР