Окръжна прокуратура-Варна постигна ефективна осъдителна присъда за 50-годишния Т.С., причинил

...
Окръжна прокуратура-Варна постигна ефективна осъдителна присъда за 50-годишния Т.С., причинил
Коментари Харесай

9 години затвор за пиян шофьор, причинил смърт при пътен инцидент

Окръжна прокуратура-Варна реализира ефикасна неоправдателна присъда за 50-годишния Т.С., предизвикал гибел по несъобразителност в пътно-транспортно произшествие, като направил действието в пияно положение.

Той е предаден на съд с обвинителен акт за закононарушение по чл.343, ал.3, пр.1, б. „ б “, пр.1 по отношение на ал.1, б. „ в “ по отношение на чл.342, ал.1 от Наказателен кодекс.

Състав на Варненския областен съд постанови наказване „ отнемане от независимост “ за период от 14 години при общ режим на изтърпяване за подсъдимия. Тъй като делото беше прегледано в изискванията на кратко правосъдно разследване, присъдата бе понижена с 1/3 и Т.С. ще бъде лишен от независимост за 9 години. Той няма да има право да ръководи МПС в идващите 14 години и следва да заплати всички разноски по делото в размер на 4868,45 лв..

Инцидентът, за който 50-годишният мъж е наказан, зародил на 2 април 2021 година Подсъдимият се намирал в село Стожер, обл. Добрич. Той използвал алкохол, качил се в персоналния си автомобил и потеглил. Шофирал нападателно и с висока скорост из улиците на селото. Полицейски патрул дошъл на място, забелязал автомобила на Т.С. и опитал да го спре. Водачът не се подчинил, траял да кара с доста висока скорост по основния път в посока град Варна. Полицаите го последвали, като се движели на отдалеченост за да не провокират ПТП. Подаден бил сигнал до ОД МВР-Варна, на чиято територия навлязъл обвиненият.

В същия сектор от пътя, само че в посока към град Добрич, се движел различен лек автомобил. При приближаването му обвиненият без причина внезапно навлязъл в лентата му за придвижване и го блъснал. След удара двата автомобила били доста деформирани. Пристигналият на място медицински екип открил, че лидерът на втората кола е умрял. Т.С. бил изведен от автомобила си и превозен до болнично заведение, където бил настанен за лекуване.

От осъществената съдебно-медицинска експертиза станало ясно, че повода за гибелта на втория лидер била тежка комбинирана контузия на гърдите, корема и крака. Констатирана била директна причинно-следствена връзка сред травматичните увреждания, резултат от пътния случай, и настъпилия смъртен излаз. А от заключението на съдебно-химичната експертиза станало ясно, че все още на ПТП, обвиненият бил в пияно положение с централизация на алкохол в кръвта от 0,89 промила.

Присъдата предстои на обжалване и митинг пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен период.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР