Окръжна прокуратура в Монтана е внесла предложение до МЗХ за

...
Окръжна прокуратура в Монтана е внесла предложение до МЗХ за
Коментари Харесай

Реална опасност: Язовир "Огоста" е в лошо състояние! Може да залее Монтана! Животът на над 75 000 души​​​​​​​ е застрашен

Окръжна прокуратура в Монтана е внесла предложение до Министерство на земеделието и храните за предприемане на ограничения по отношение на установено рисково положение на язовир Огоста. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в София.

Преписката в ОП-Монтана е формирана във връзка сигнал, подаден от неправителствени организации и политически партии, в който са посочени нередности и пропуски в употребата и поддържането на язовира, свързани с открит свлачищен развой по левия склон на оборудването, граничещ с Монтана; развалени зони на каменната обшивка на стената и други.

Изложените в сигнала проблеми са от повишен публичен интерес, защото засягат опазването на живота, здравето и имуществото на хората, което постанова предприемането на всички законоустановени ограничения за прецизно съблюдаване на закона и използваните режими за застраховане на сигурността и сигурността на язовира.

По преписката са изискани документи от Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, от Областен шеф на Област Монтана, от кмета на община Монтана и от кмета на община Бойчиновци и е разпоредено осъществяване на инспекция на разнообразни контролни органи - Държавна организация за метрологичен и механически контрол /ДАМТН/, Териториална дирекция „ Национална сигурност “ /ТД “НС “/-Монтана, ОД на МВР-Монтана.

След приключването на инспекцията се открило, че язовир „ Огоста “ е включен в лист от потенциалноопасни язовири, одобрен от министъра на вътрешните работи. Създадена е заплаха за 21 обитаеми места в областите Монтана и Враца, с население над 75 000 души.

На 12.12.2014 година министърът на вътрешните работи на Република България е издал заповед за осъществяване на инспекция и оценка на техническото и експлоатационно положение и на степента на сигурност при употребата на язовир „ Огоста “. В тази връзка е образувана междуведомствена експертна комисия, която откакто посетила на място хидротехническото уреди открила редица проблеми, измежду от които и посочените в сигнала, проверяван от ОП-Монтана.

По мотив направените констатации междуведомствената комисия изготвила писмени рекомендации към притежателя – МЗХГ: да се извършат незабавни и неотложни ремонтно-възстановителни работи на развалените /частично компрометирани/ зони на каменната обшивка на водния откос на язовирната стена; машинните елементи на оборудванията във водната и водовземната кула; развалените сектори по отводящия канал, налагане на ограничавания във водоползването, за следене равнището на подпочвените води и други

Определен е краен период - 30.06.2016 година

При осъществената от ОП-Монтана инспекция се открило, че нито една от изброените действия не е приключена към 02.05.2018 година

По тази причина прокуратурата е сезирала Министерство на земеделието и горите с искане за предприемане на незабавни и неотложни ремонтно-възстановителни работи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР