Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Изправят пред съда земеделец от Врачанско заради данъчна измама в особено големи размери

Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Й.К. за осъществено от него данъчно закононарушение в изключително огромни размери, научи организация BulNews.
В началото на месец октомври 2010 година обвиненият К. помагал в учредяването на комерсиално сдружение „ Б.Б. 1966 “ ЕООД със седалище и адрес на ръководство в врачанското село Ракево. Едноличният притежател на капитала и шеф бил Б. Б. Фирмата била вписана в Търговския указател, записана в Търговско дружество на Национална агенция за приходите – Велико Търново, офис Враца, както и по ЗДДС. Счетоводното й обслужване се правило от В.Г. на съображение подписан контракт.
Дружеството главно се занимавало с покупко-продажба на земеделска продукция, като негов в действителност представител работил обвиненият К. Година по-късно той бил документално акредитиран от Б. Б. с необятен кръг управителни и представителни права.
В началото на м. ноември 2011 година компанията разполагала с над 500 тона маслодаен слънчоглед, добит от неустановени по делото аграрни производители от региона на Криводол и без сформиране на счетоводни документи. Й.К. търсел опция да го препродаде.
През м. ноември 2011 година била осъществена доставка на 232.175 тона зърно-слънчоглед от „ Б.Б. 1966 “ ЕООД на „ И. “ АД, за което били формирани фактури.
След осъществяването на тази договорка обвиненият К. траял да търси клиенти, с цел да продаде останалото количество стока. В резултат бил подписан контракт за покупко-продажба на 300 тона маслодаен слънчоглед годишна продукция 2011 година с „ О.К. “ ООД, на цена от 635 лв. на звук без включен Данък добавена стойност. Разходите за превозването му до склад в гр. Враца следвало да бъдат поемани от продавача.

Фирмата-получател заплатила на „ Б.Б. 1966 “ ЕООД сумата от 228 600 лв., представляваща цената за контрактуваните 300 тона маслодаен слънчоглед дружно с начисления Данък добавена стойност. Въпреки постигнатите ангажименти продавачът не доставил напълно платеното количество стока. Поради тази причина било осъществено понижение на отговорностите към „ О.К. “ ООД.
Впоследствие, при подаването на документи в Търговско дружество на Национална агенция за приходите, обвиненият К., при ходатайство на В.Г., удостоверил лъжа в справка-декларация и в дневника за покупки за данъчния интервал за м. ноември 2011 година При водене на счетоводството на „ Б.Б. 1966 “ ЕООД бил употребен документ с погрешно наличие – данъчна фактура, в която било посочено приемане на действително осъществена облагаема доставка. При следствието обаче е било открито, че тя е фиктивна.
На ръководеното от обвинения сдружение била осъществена данъчна проверка по ЗДДС, завършила с акт. С него било признато, че за „ Б.Б. 1966 “ ЕООД не е налице право да употребява данъчен заем в размер на 65 312 лв. по фактура за осъществена доставка. На сдружението бил открит Данък добавена стойност за довнасяне в същия размер.
На 25.07.2012 година, два дни след връчване на ревизионния акт на В.Т. - прокурист, отговарящ за счетоводството на компанията, дружествените дялове на „ Б.Б. 1966 “ ЕООД с контракт за продажба били трансферирани на Б.М. Това било уговорено и проведено от обвинения К., който обяснил на новия притежател, че по този метод си „ обезпечава непрекъсната работа “.
Предстои наказателното произвеждане против обвинения Й.К. да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР