Окръжна прокуратура – Враца е внесла обвинителен акт срещу 60-годишния

...
Окръжна прокуратура – Враца е внесла обвинителен акт срещу 60-годишния
Коментари Харесай

Съдят шофьор, прегазил двама мъже на пешеходна пътека край Враца

Окръжна прокуратура – Враца е внесла обвинителен акт против 60-годишния Ц. Ц. за това, че блъснал и умъртвил двама души край града.
На 07.01.2018 година обвиненият Ц. се прибирал от проведен лов на дивеч в село Голямо Пещене, като пътувал със личния лек автомобил „ Ауди “. Около 16:30 ч. той наближил местността „ Череша “ във Врачанската вилна зона, по пътя сред Оряхово и Враца. Малко преди пешеходната пътека пътното платно е в надолнище за нанагорнище. При доближаване на пешеходната пътека лидерът не пропуснал преминаващите по нея пешеходци и не понижил скоростта. В резултат на дейностите си обвиненият предизвикал пътно-транспортно произшествие, като с предната част на автомобила блъснал движещите се по „ зебра “ двама мъже, като по несъобразителност предизвикал гибелта им.
Впоследствие, в хода на досъдебното произвеждане по случая, в показанията си Ц. Ц. твърди, че директно преди да доближи до пешеходната пътека е бил омаян от греещото в лицето му слънце. При това той протегнал ръка да смъкна сенника, с цел да защищити очите си, при което последвал удар, който той усетил и след няколко метра спрял.
Обвиняемият Ц. не подхванал спешно прекъсване, а след изминаване на към четиридесет метра се открил неподвижен.
От заключението на направената по делото съдебно-автотехническа експертиза е видно, че скоростта на придвижване на МПС в сектора на настъпилото ПТП е лимитирана – 60 км/ч. Обвиняемият управлявал автомобила си със скорост към 51,7 км/ч и е имал техническа опция да види и схване навлизащите по платното му за придвижване пешеходци. Той е могъл да предотврати ПТП, посредством навреме реагиране на понижаване на скоростта и спешно прекъсване при зародилата заплаха. Липса на своевременна реакция на лидера довела до съдбовния край. Смъртта на потърпевшите от удара мъже – на 58 години и 64 години, се дължи на тежки контузии, несъвместими с живота.
Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР