Окръжна прокуратура – Велико Търново протестира присъда на Окръжен съд

...
Окръжна прокуратура – Велико Търново протестира присъда на Окръжен съд
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира условната присъда на шофьора, прегазил и убил двама души на тротоар в Горна Оряховица

Окръжна прокуратура – Велико Търново стачкува присъда на Окръжен съд – Велико Търново с която на обвиняем, приет за отговорен за това, че при ръководство на лек автомобил предизвикал гибел на две лица, е наложено условно наказване, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

С присъда от 02.10.2018 година ВТОС е признал подсъдимия А. И. за отговорен в това, че на 13.10.2017 година към 22:50 часа в гр. Горна Оряховица, при ръководство на лек автомобил „ Тойота “, нарушил разпоредбите за придвижване, като превишил допустимата скорост за обитаемо място от 50 км/ч, движейки се с 72 км/ч. Следствие на това не овладял автомобила, напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, където блъснал движещите се пешеходци Д. Д. и К. Е. При произшествието подсъдимият е предизвикал гибелта на двамата пешеходци и междинна телесна щета на возещия се в лекия автомобил А. Л. Съдът е разгледал делото при изискванията на кратко правосъдно разследване и на съображение член 343, алинея 3, писмен знак „ б “, прочие 1, вр. алинея 4, вр. алинея 1, вр. член 342, алинея 1, прочие 3 от Наказателен кодекс, във вр. член 21, алинея 1 от ЗДвП, вр. с чл.58а, ал.1 от Наказателен кодекс, във вр. чл.373, ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс определил на А. И. наказване в размер на четири години и шест месеца „ отнемане от независимост “, които при изискванията на глава 27 от Наказателно-процесуален кодекс понижил до размера на три години „ отнемане от независимост “, чието осъществяване отсрочил при изискванията на член 66 от Наказателен кодекс за период от пет години. Същият е лишен от право да ръководи моторно транспортно средство за период от пет години.

Прокуратурата е решила, че присъдата на Окръжен съд – Велико Търново, в частта по отношение на установяване размера на наказването отнемане от независимост и неговото отсрочване на осъществяването е неправилна и незаконосъобразна. За осъщественото закононарушението в Наказателен кодекс е планувано наказване отнемане от независимост от три до петнадесет години. Окръжна прокуратура излага в митинга си, че избраното наказване не подхожда на породения незаконен резултат - гибел на две лица и телесна щета на трето, заради което стачкува присъдата с искане да се усили наложеното наказване на подсъдимия, без използване на института на условното наказание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР