Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен

Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен ...

Внесоха обвинителен акт срещу зам.-кмета на Радомир.


Окръжна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу кмета на община Радомир – П. Алексиев и Л. Димитрова - заместник-кмет на Общината. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015 г., в качеството си на кмет на Община Радомир се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на чл.51 ал.1, чл.52, чл.55 ал.1 и чл.94 ал.4 от Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в град Радомир.

От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на път град Радомир – хижа “Орлите“ и на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите системи. Зам.-кметът Л. Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на длъжностно лице – ИД Кмет на Община Радомир, е съставила официален документ с невярно съдържание - протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи (СМР).

В него са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че са извършени СМР за ремонт на път гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално извършени СМР на същия път за сумата от 1064.89 лева.

Източник: novini.bg