Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд С.М. за

...
Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд С.М. за
Коментари Харесай

Съдят трафикант за смъртта на шестима иракчани, удавили се в Дунав

Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд С.М. за осъществено от него закононарушение по член 343, алинея 4, вр. алинея 3, прочие 2, 3, 4, б. „ б “, прочие 2, вр. член 342, алинея 1, прочие 4 от Наказателен кодекс.
В края на м. август 2016 година няколко фамилии иракски жители пристигнали в Истанбул, Турция. Планирали да преминат поредно през територията на България и Румъния, като задачата им била да стигнат Германия. Живеещи там техни близки осъществили връзката им с каналджии, които следвало да ги преведат през границите на обособените страни. С включилите се към тях други техни сънародници групата мигранти наброявала общо 10 души – мъже, дами, деца.
През идващите дни чужденците, със съдействието на каналджиите, стигнали до село Буковец, област Видин, където били настанени в къща. В нея обитавали 10 дни без да излизат, като изчаквали комфортен миг за прехвърлянето им през река Дунав на румънската територия.
Вечерта на 08.09.2016 година мигрантите били откарани до брега на реката в региона на селата Добри Дол и Сливата, област Монтана, намиращи се против остров Добрина. Там ги чакал обвиненият С.М., който със самоделно направена лодка трябвало да транспорти иракчаните през реката. Нерегистрираното транспортно средство имало корпус от стъклопакет с инсталиран мотор модел „ Ямаха “, с мощ 5 конски сили.
Обвиняемият М., който не имал нужните документи за дееспособност да ръководи дребен речен транспортен съд, споделил на бежанците да се качат в лодката, въпреки че очевидно броят им надхвърлял потенциала й за транспорт на пасажери. Последвало превозването им в посока румънския бряг. На няколко пъти придвижването на лодката спирало, както заради прекъсване на мотора, по този начин и поради заплитане в рибарска мрежа. Вследствие на неумението на обвинения С.М. да ръководи добре плавателния съд и претоварването с хора, лодката се наклонила, почнала да се цялостни с вода и да потъва. Возещите се в нея се озовали във водите на река Дунав. В този миг се появила друга лодка, ръководена от неустановено по делото лице, което извадило от водата обвинения М. Двамата съумели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на остров Добрина. След известно време съумели да спасят още един мигрант, който също оставили при другите. Останалите шестима чужденци потънали.
Веднага по-късно обвиненият М., дружно с неустановеното лице, се върнал с лодката на българския бряг. Същата нощ той отпътувал за Сърбия, а от там при собствен другар в Испания.
Останали сами на острова, мигрантите почнали да викат за помощ, като били чути от намиращ се наоколо риболовец. Бил подаден сигнал за случилото се и на местопроизшествието дошъл граничен катер на ГПУ – Видин. След осъществен оглед почнало досъдебно произвеждане.
През идващите дни на разнообразни места във водите и на брега на река Дунав били открити пет натрупа – на три деца и двама млади мъже, които били разпознати от техни близки. Трупът на двегодишната щерка на едно от фамилиите мигранти не бил открит до приключването на следствието по досъдебното произвеждане. От заключението на направената съдебномедицинска експертиза е видно, че дете на тази възраст не би могло да оцелее във водите на реката, в случай че не му бъде оказана незабавна помощ, а такава липсвала. С оглед на тежестта на дете на тази възраст, водата бързо би могла да го отнесе на огромно разстояние, а също така тялото би могло да стане жертва на животни във водата.
Смъртта на шестимата иракски жители е настъпила вследствие удавяне, след попадането им във водите на река Дунав. Причината за потъването на ръководената от обвинения С.М. лодка е претоварването й и неналичието на нужни умения за положително ръководство на кораб.
Съдебното съвещание по делото против С.М., който има четири влезнали в действие присъди за осъществени от него закононарушения от общ темперамент, е планувано за 20.02.2019 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР