Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Предадоха на съд бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев за безстопанственост

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Ахмед Башев, някогашен кмет на община Гърмен, притеглен към наказателна отговорност за осъществено закононарушение по член 219, ал.3 вр. ал.1 пр.1, 2 и 3 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият Башев станал кмет на община Гърмен след извършените през 1999 година локални избори. Впоследствие бил избран отново, като заемал същата служба до 2013 година На 09.09.2005 година вследствие на интензивни превалявания върху сектор от четвъртокласен път с. Огняново – с. Рибново в община Гърмен се свлекли скални маси и камъни. Пътят станал мъчно пристъпен, а обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно мощно затруднено.

В качеството си на кмет на община Гърмен Башев назначил комисия, която да извърши оглед на място и оценка на вредите, включително да изготви нужните документи и предложение за създаване на различен път. След мнението й за неотложно създаване на подобен сред селата Рибново, община Гърмен и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км, било направено искане за финансиране. Същото било изпратено до ръководителя на Постоянната комисия за отбрана на популацията при бедствия, повреди и произшествия към Министерски съвет (по-късно - Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към МС). Към него била приложена количествено-стойностна сметка с включени земни и пътни работи (баластрови настилки, водостоци и подпорни стени). Общата й стойност възлизала на 905 425 лв..

Към м. юни 2010 година размерът на целевите средства, предоставени на община Гърмен от Постоянната комисия за отбрана на популацията при бедствия, повреди и произшествия към Министерски съвет за създаване на път от с. Осеново до с. Рибново, бил 17 435 268 лв..

Чрез голям брой дейности и бездействия обвиненият Башев, в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Гърмен, осъществил умишлена занемареност. Той не положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на повереното му имущество.

При стартирането на процедурата по създаване на обекта обвиненият подписал контракт за строителство, като представител на възложителя община Гърмен, без да е била уговорена цената на включените в предмета на договорката СМР.

Обвиняемият Башев позволил изпълнителят по договорите за строителство и анексите да прави СМР, без да има издадено позволение за градеж и подписани контракти за авторски надзор/контрол с проектантите. Такова било издадено от регионалния шеф на област гр. Благоевград едвам две години и половина след започване на строителството на обекта.

По време на строителството и за отбягване на сектор, в който не било допустимо построяването на серпентина, по предложение на изпълнителя била осъществена „ актуализация “ на работния план. На собствен ред, планът за смяна не бил прегледан от регионалния експертен съвет по устройство на територията. На процедура никое лице не е направлявало сходството на осъществяваното строителство с плановите предвиждания (вкл. в частта им за типа и размера на нужните СМР). При това състояние обвиненият Башев подписвал платежни документи за превод на целеви средства за осъществени в нарушаване на закона СМР.

От страна на някогашния кмет на община Гърмен не била основана нужната организация на работа за реализиране на ефикасен инвеститорски надзор от страна на представителите на възложителя и за навременен, прецизен и цялостен строителен контрол от определен за това реализатор.

В директна причинна връзка с дейностите и бездействието на обвинения Башев била породена забележителна вреда на стопанството в размер на 3 027 144.37 лв. с включен Данък добавена стойност.

Предстои наказателното произвеждане против някогашния кмет на община Гърмен да продължи в съда, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР