Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд четирима обвиняеми

...
Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд четирима обвиняеми
Коментари Харесай

Предадоха на съд четирима иманяри

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд четирима обвинени за нелегално търсене на археологически обекти, както и държане на такива в разнообразни обитаеми места.

На 11.05.2016 година обвиненият М.Ч., в съучастничество с И.Д. и П.В., посредством потребление на механически средства - металотърсачи, кирка, лопати, без надлежно позволение, търсели археологически обекти в местността „ Миланица “ в землището на град Якоруда. За предвижването иманярите употребявали лек автомобил „ Тойота Ланд Круизер “.

Обвиняем по същото дело е и А.А., който в с. Краище нелегално държал тридесет и пет броя археологически обекти – обеци, мънисто, халка, монети, както и разнообразни фрагменти от такива. Откритите у него културни полезности имали разнообразни датировки – елинистическа ера, късна древност, както и от по-късните интервали. Всички те не били разпознати и регистрирани по реда на Закона за културното завещание и съответната разпоредба на Министерство на културата. Съгласно направената на досъдебното произвеждане съдебно-оценителна експертиза общата им стойност възлиза на 278,60 лв..

Археологически обекти били открити у И.Д. и П.В., които също ги държали нелегално. Единият - в къща в гр. Банско и в лек автомобил, а другият в жилище в гр. Добринище.

Тримата от обвинените - А.А., И.Д., П.В. са били привлечени и за осъществено от тях закононарушение по член 277а, алинея 7 от Наказателен кодекс за незаконно държане на маталотърсачи, за които знаели, че са предопределени за търсене на археологически обекти.

Предстои делото да продължи в съда, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР