Окръжна прокуратура - Монтана е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура - Монтана е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Дадоха на съд бивш директор на социални домове за 4 престъпления по служба

Окръжна прокуратура - Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Н.П. за осъществени от нея четири длъжностни закононарушения, оповестиха от държавното обвиняване.

През интервала от 23 май 2012 година - 1 юни 2017 година обвинената П. била шеф на " Дом за възрастни хора с деменция " и " Дом за остарели хора " в с. Добри дол, област Монтана. Двете профилирани институции били второстепенни разпоредители с бюджетни средства към Община Лом, имали обща каса и личен състав.

Сред главните предоставяни от тях услуги били подготвяне на храна, поддържане на персонална хигиена и такава на жилищните пространства, населявани от обслужваните, както и здравно подкрепяне според от спецификата на болесттите на лицата.

През януари 2017 година бил осъществен одит на активността на двете обществени заведения от бранш " Вътрешен одит " при Община Лом, а паралелно с това и инспекция от страна на Инспектората към Агенция за обществено подкрепяне - София.

По резултати от одита е открито, че в домовете липсва надзор при изразходването на средства за прехрана.

В нито един от случаите на закупуване на материали нямало поръчка за нуждата им, одобрена от шефа. С цел документалното им отчитане били сключвани фиктивни покупко-продажби със съмнителни или несъществуващи компании, направени неистинен фактури, с прикрепени към тях фискални бонове. Впоследствие те били представяни от обвинената П. пред касиера за осребряване, като парите били получавани от нея на ръка.

При поправки нямало показана съответна сметка, контракт или протокол за осъществена работа. Нямало поръчки за материали и при ремонт на служебните коли, нито протокол за определяне на повредата или какъвто и да било документ, удостоверяващ нуждата от тази услуга.

Когато получените материали се нуждаели от заскладяване заради техния темперамент, те не постъпвали в склада на домовете. Всички такива покупко-продажби били изплатени в брой от касата на двете обществени заведения, за което били издадени разходни касови ордери.

Освен това, като шеф Н.П. упражнявала и длъжностен напън върху подчинените й, които следвало да оформят показаните от нея документи и да подхващат съответните дейности по осъществяване на разноските по фактури.

По този метод обвинената получила от касата на ръководените от нея институции сума в общ размер на 189 523 лв..

През декември 2015 година обвинената Н.П. издала заповед за погашение на спомагателни хонорари и разпоредила тяхното погашение, включително и на себе си в размер на 900 лв., без да има пълномощие за това.

Работодател на шефа на домовете е кметът на Община Лом и единствено по негово предписание би могло да й бъде несъмнено и изплатено в допълнение заплащане към главното й трудовото заплащане. В съответния случай с дейностите си П. надвишила пълномощията си.

С решение на общински съвет Лом бил признат бюджетът на общината за 2015 година, в който било заложено да бъде закупен длъжностен автомобил за домовете.

Обвиняемата Н.П., сключила контракт за импорт на деветместен бус от името и за сметка на възложителя. Договорената цена била 10 000 лв., платена по персоналната сметка на изпълнителя, като обвинената приела и платила автомобила " Хюндай Старекс ", макар извънредно неприятното му техническо положение.

Впоследствие бусът бил неведнъж ремонтиран със средства на домовете. От заключението на вещото лице по оценъчната експертиза станало ясно, че разликата сред действителната стойност на закупения бус - 3500 лв. до платената за него - 10 000 лв. е 6500 лева

По този метод обвинената П. умишлено сключила очевидно неизгодна договорка за представляваните от нея обществени институции.

За времето, в което била шеф на домовете, обвинената направила и голям брой пътувания в страната, като за тях не били издавани заповеди за командировки. За задачата тя употребила длъжностен автомобил в почивните дни на седмицата. Осъществените от нея пътувания били до посоки, които нямали никаква връзка с активността на обществените домове. Някои от датите/периодите на пътуванията съвпадали с тези, на които Н.П. употребила заплатен годишен отпуск. Повечето от посочените в пътните листове дестинации не били действителни.

Предстои наказателното произвеждане против Н.П. да продължи в съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР