Окръжна прокуратура-Добрич повдига обвинения по чл. 340, ал. 1 от

...
Окръжна прокуратура-Добрич повдига обвинения по чл. 340, ал. 1 от
Коментари Харесай

Прокуратурата повдига обвинения на капитана и на втория помощник – капитан на кораба Вера Су

 Окръжна прокуратура-Добрич повдига обвинявания по член 340, алинея 1 от Наказателен кодекс на капитана на товарния транспортен съд, затънал край крайбрежията на Камен бряг, и на втория му асистент – капитан, който е бил на вахта в нощта на случая, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

Двамата ще бъдат привлечени в качеството им на обвинени за това, че са позволили плавателният съд да заседне, като по този начин са предизвикали обилни повреди на непознат парцел и са основали заплаха за живота на другиго – закононарушение, за което законът планува наказване от 5 до 15 години " отнемане от независимост “.

С разпореждане на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич двамата мъже са арестувани за период до 72 часа с оглед довеждането им пред съда с искане за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража “.

По предписание на Главния прокурор на Република България Иван Гешев. Разследването на случая с кораба " Вера Су “ се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена работа като директното наблюдаване на работата по досъдебното произвеждане продължава да се реализира от Окръжната прокуратура в Добрич.

По реда на специфичния контрол, заради фактическата и правна трудност на случая, и неговата социална значителност, избраният контролен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна ще следи за методическото и вярно водене на следствието. Върховна касационна прокуратура също ще следи работата по случая.

Действията по следствието не престават и по другите две посоки: има ли замърсяване на морската вода и настъпили вреди за природата, дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни, навременни и верни и налице ли е безучастие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да докара до екологична злополука в околност Яйлата и района.

В хода на работата по случая през днешния ден, 7 октомври 2021 година, екип от следователи разпита всички членове на екипажа пред съдии от Окръжен съд – Добрич. Иззети са корабна документи и навигационни карти, а на следващия ден следва митническа инспекция на целия екипаж.

Постъпил е сигнал от Министерството на околната среда и водите, засягащ злополуката със заседналия транспортен съд, който ще бъде привързан към събраните досега материали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР