Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Служител в рудник „Ораново“ е предаден на съд за причиняване на смърт на колега

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против С.Б. за осъществено от него закононарушение по член чл. 123, алинея 1, прочие 2 от Наказателен кодекс, оповестяват от прокуратурата.

Обвиняемият Б. работел като ватман локомотив мини в рудник „ Ораново “ в гр. Симитли. Съгласно длъжностна характерност той отговарял за редовността на локомотива и линейния състав, за точното съблюдаване на всички указания по техническата употреба, поддържане на влаковия състав, сигнализация и отговорност за сигурността на придвижването.

На 14.11.2017 година С.Б. бил избран за работа втора промяна, от 16 ч. до 23 ч., със задача - да прави маневрени работи с рудничен вагон на горната стъпка на уклон 002 (хоризонтален участък). Около 16:30 ч. той осъществявал такива, свързани с пренасяне на празен вагон за освобождение на релсовия път. След като откачил въжето на хаспела (просто подемно устройство) от вагона, почнал да го дърпа в посока „ цялостен гараж “ на горна стъпка на уклон 002. При това машинистът не спуснал бариерите и не сложил спирачката на релсите. Усилията му били незадоволителни самичък да преодолее съпротивлението при придвижване на вагонетката, поради кривина на релсовия път и наклона. Поради тази причина тя се върнала назад, а след това излязла отвън релсите и траяла да се движи безотговорно надолу със мощна скорост. Търкаляла се и се блъскала в укрепленията.

Миньор почина след случай в рудник "Ораново "

В същото време по стълбите на уклона вървели служащи от рудника. Виждайки протичащото се, трима от тях съумели да се оттеглен настрана и избегнали прикосновение с вагонетката. Обаче последният от тях – С.С., бил застигнат и ударен от нея. Тежко потърпевшият бил превозен по неотложност до болнично заведение, където по-късно умрял. Смъртта му се дължи на остра кръвозагуба, в резултат на закрити счупвания в горната част на бедрените кости, довели до скъсване на голямокалибрени кръвоносни съдове.

Предстои наказателното произвеждане против обвинения Б. за причиняване на гибел заради небрежност по време на осъществяване на работните отговорности да продължи в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР