Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд Д.Г. по

...
Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд Д.Г. по
Коментари Харесай

Съдят собственик на фирма за данъчно престъпление

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд Д.Г. по обвиняване за осъществено от него закононарушение по член 255, алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият Д.Г. бил едноличен притежател на капитала, надлежно представляващ и ръководещ комерсиалното сдружение „ Г. - НКБ “ ЕООД, със седалище в гр. Гоце Делчев. Основната активност на компанията била строително – монтажни работи. Счетоводната й отчетност се правила от Д.Т., въз основа на подписан цивилен контракт.

През м. октомври 2015 година, със заповед на началника на бранш „ Ревизии “ в дирекция „ Контрол “ при Търговско дружество на Национална агенция за приходите София, било формирано ревизионно произвеждане във връзка с ръководеното от обвинения сдружение. Обхватът му включвал отговорностите на търговеца по Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС) и по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) през съответните интервали от 2010 година до 2015 година Ревизията завършила с влезнал в действие инспекционен акт. С него не било прието приспадане на данъчен заем по доставки от 10 компании, заради неустановено действително реализиране на доставки на артикули и услуги. В хода на формираното против Д.Г. наказателно произвеждане за осъществено данъчно закононарушение са били събрани доказателства, подкрепящи изводите от ревизионния отчет.

Обвиняемият показал пред данъчните органи документи, целящи да потвърдят заплащания - вносни бележки за преводи по банков път. В реалност обаче такива действително не били осъществявани, което е видно както от банковите документи, по този начин и от посочените в тях банкови сметки, некореспондиращи с тези на доставчиците. Било е открито, че измежду лицата, фигуриращи като ръководещи и представляващи контрагентите на сдружението на обвинения, имало такива, които били настанени за лекуване в психиатрична болница или разнообразни от тези, вписани като притежатели в Търговския указател. Освен това, във въпросните компании липсвала кадрова, материална и техническа обезпеченост. Не била налице и изискуемата от закона документална аргументираност на покупко-продажбите. Въпреки тези условия, обвиненият Г. неведнъж предоставял на счетоводителя си фактури по нереални покупко-продажби за осчетоводяване.



Д.Г., като шеф и представител на „ Г. – НКБ “ ЕООД, удостоверил лъжа в подадените Годишни данъчни заявления за четири поредни финансови години, както и в справки-декларации по ЗДДС, в които отразил фактури по несъществуващи покупко-продажби с контрагенти. Той употребявал неистинен документи при водене на счетоводството – данъчни фактури и употребявал документи с погрешно наличие при даване на информация пред органа по приходите – дневник за покупки. Действайки по този метод, обвиненият приспаднал неследващ се данъчен заем и като резултат избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери - 202 138,18 лв.. От тях – изискуем Данък добавена стойност в размер на 134 758,78 лв. и годишен корпоративен налог по ЗКПО, възлизащ на 67 379,40 лв..

Предстои делото да продължи в съда, оповестяват от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР