Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Двама обвинени за измами с европари за развитие на селските райони

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Г.И. и Г.А. за даване на погрешни сведения и потребление не по предопределение на средства по стратегия на Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Това оповестиха от прокуратурата на Република България.

На 19.01.2010 година обвиненият Г.И., в качеството си на бенефициент – аграрни производител – физическо лице, в съучастничество с Г.А. като негов прокурист, получил сумата от 19 556.80 лв., представляваща безплатна финансова помощ от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Средствата били предплатено заплащане по подписан от него контракт с Държавна фирма „ Земеделие “ по отношение на подадено заявление за подкрепяне по размер 112 – основаване на стопанства на млади фермери и бизнес проект към него. В реалност обаче земеделското стопанство не било развито, като в интервала от 19.01.2010 година до 18.09.2014 година получените средства били употребявани не по предопределение.

Освен това, в заявление по размер 121 „ Модернизиране на земеделските стопанства “ от 01.04.2011 година, както и в поръчка за предплатено заплащане към контракт за финансово подкрепяне, обвинените показали погрешни сведения. Целта била да получат парични средства, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейски Съюз на българската страна. Приложените към заявката бизнес проект, анкетни формуляри, контракти за създаване на оранжериен комплекс и протоколи за изборна възложител с показани предложения към тях били неистинен и формирани единствено само за одобрение на плана.

Пред отдел „ Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне “ при Държавен фонд „ Земеделие “, Областна дирекция - Благоевград, обвиненият И. заявил, че дава отговор на условията за изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 година – 2013 година Представил сведения, че към този момент има съществуващо земеделско стопанство – най-малко една икономическа единица (5 дка оранжерийни домати), което има намерение да развие, употребява нужното количество земя и съществуване на задоволителен капитал – 40 % от цената на плана.

В реалност обаче не били основани условия за това, нито осъществени нужните вложения, а задачата на представянето на погрешните сведения била приемане на средства в размер на 1 049 722,80 лв..

Обвиняемият Г.А. знаел, че бенефициентът – Г.И., не разполага с капитал за финансиране и с действително земеделско стопанство за модернизиране, като посредством препоръки и уточнения за набиране на документи го улеснил. В „ Необходими характерни документи “ в поръчката за предплатено заплащане бенефициентът отбелязал - банкова гаранция в размер на 110 % от цената на предплатеното заплащане за периода на контракта. Към нея било показано уверение от банкова институция за заричане по отношение на бъдеща гаранция. Наред с това обвиненият А. обезпечил на И. документи за фиктивни разноски и вложения.

Предстои наказателното произвеждане против двамата обвинени да продължи в съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР