Окръжен съд – Враца днес произнесе осъдителна присъда и наложи

...
Окръжен съд – Враца днес произнесе осъдителна присъда и наложи
Коментари Харесай

Oсъдиха експерт на ДФ „Земеделие“, рекетирал фермери от Бутан

Окръжен съд – Враца през днешния ден произнесе неоправдателна присъда и наложи наказване на Л. П. за осъществени от него в качеството му на длъжностно лице опит за машинация и искане и приемане на рушвет. Делото мина в едно правосъдно съвещание, по реда на съкратеното правосъдно разследване, по искане на отбраната на подсъдимия, като Л. П. призна напълно виновността си.
Подсъдимият бе приет за отговорен в това, че на 9 септември 2019 година в село Бутан в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „ Земеделие “, за да набави за себе си имотна полза, е направил опит да заблуди А. А. – прокурист на компания на локален аграрни производител, че в случай че той му заплати 400 – 500 лева идна отдалечена инспекция на непроверени аграрни имоти ще завърши по-бързо и ще получи по-рано дотация. Това действие, въпреки да е довършено, от него не са настъпили публично рискови последствия – не е породена имотна щета на А. А. или на другиго, защото желаната сума не е платена. Опитът за измамата обаче е осъществен в кръга на служебните отговорности на Л. П., който е трябвало да ревизира на място декларираните за подкрепяне аграрни площи на локален аграрни производител, на чиято компания А. А. е прокурист. За това закононарушение Врачанският областен съд наложи на подсъдимия наказване от една година и четири месеца „ отнемане от независимост “. Изпълнението на това наказване се отсрочва със период от три години.
Подсъдимият бе приет за отговорен и в това, че в изискванията на продължавано закононарушение във времето от 10 до 18 септември 2019 година в същото село, още веднъж в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „ Земеделие “, е изискал от различен аграрни производител и в следствие е приел подарък от 1000 лева, с цел да изготви формален документ, в който да не документира установените нередности при направена от него инспекция - противоречие при един от декларираните за подкрепяне аграрни имоти. Целта била този документ да бъде употребен пред Държавен фонд „ Земеделие “. Наложеното наказване за това закононарушение е две години „ отнемане от независимост “ и санкция в размер на 1 500 лева Изпълнението на наказването „ отнемане от независимост “ бе отсрочено за период от четири години.
Врачанският областен съд групира двете санкции и наложи на подсъдимия най-тежкото от тях, а точно – две години „ отнемане от независимост “, чието осъществяване се отсрочва за период от четири години. Съдът причисли към това наказване и наказването Л. П. да няма правото да заема държавна служба за период от четири години.
Присъдата на Врачанския областен съд не е дефинитивна и предстои на обжалване или митинг в законоустановения период пред Софийския апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР