Окръжен съд-Варна призна за виновни 20-годишния Диян В. и 23-годишния

...
Окръжен съд-Варна призна за виновни 20-годишния Диян В. и 23-годишния
Коментари Харесай

15 години затвор за наркоманите, ограбили и убили възрастен мъж от Белослав

Окръжен съд-Варна призна за отговорни 20-годишния Диян В. и 23-годишния Митко И., за това, че в съучастничество са направили обир, съпроводен с ликвидиране на 80-годишен мъж от Белослав, оповестяват от правосъдната институция.

Според Наказателния кодекс, закононарушението, в което двамата са упрекнати е тежко съзнателно и се санкционира с „ отнемане от независимост “ от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право за подмяна.

Диян В. беше приет за отговорен и за това, че няколко дни преди грабежа съпроводен с ликвидиране, в съучастничество с 19-годишен юноша е направил кражба на 900 лева и спестовна брошура от вкъщи на същия възрастен мъж.

Припомняме хронологията съгласно обвиняването. Диян В. и Митко И. живеели в Белослав и се познавали от години. Употребявали опиати и посещавали казина във Варна, с цел да играят хазартни игри. Към тяхната компания се присъединявал и Георги Г., който също живеел в Белослав. При едно от събиранията им, с цел да уредят паричните си отговорности Диян В. предложил да откраднат пари от къщата на 80-годишен самотно живеещ пенсионер в града. На 21.01.2019г. Георги Г. и Диян В. съумели да обхванат в дома на възрастния мъж и да откраднат 900 лева и спестовната му брошура. За кражбата били известени полицейските органи, които почнали следствие. Тъй като откраднатите пари бързо били изхарчени, Диян В. и Митко И. почнали да обмислят нов проект, по какъв начин бързо и елементарно да се снабдят с още средства. След като използвали опиати решили да се върнат в дома на 80-годишния мъж. Подозирали, че в къщата му има още скрити пари, като желали да вземат и персоналната му карта, с цел да изтеглят и сумата от открадната спестовна брошура. На 24.01.2020 година Диян В. и Митко И. проникнали с щурм в къщата и нападнали възрастния мъж, който оказал опозиция. Ядосани от реакцията му, младите мъже му нанесли побой, както и няколко прободни рани с нож и ножица, които се оказали смъртоносни. В къщата съумели да намерят 8 000лв., които разделили между тях. Няколко часа след убийството двамата отишли с откраднатите пари в казино във Варна.

Съдът конституира като цивилен просител и частен обвинител синът за убития мъж, като предявения цивилен иск против Диян В. и Митко И. е за сумата от 8 000 лева представляваща обезщетение за породени имуществени вреди, както и 50 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Пред съда Диян В. и Митко И. признаха напълно обстоятелствата и събитията в обвинителния акт и отхвърлиха да бъдат събирани други доказателства в правосъдната фаза.

По време на правосъдните прения държавното обвиняване и отбраната на подсъдимите желаеха наказване към минималния размер очакван в Наказателен кодекс, поради чистото правосъдно минало и младата им възраст. Пред съда Диян В. и Митко И. показаха страдание за стореното.

За осъщественото закононарушение, Варненският областен съд наложи на Диян В. и Митко И. наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 15 години, което следва да изтърпят при първичен непоколебим режим.

Присъдата на Диян В. за осъществената кражба е 2 година затвор при първичен непоколебим режим, като след групиране на наказванията, той следва за изтърпи по-тежкото от двете, а точно 15 години „ отнемане от независимост “.

Подсъдимите са наказани да заплатят солидарно на сина на убития обезщетение за претърпените имуществени вреди в размер на 8 000лв., както сумата от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди вследствие на действието, ведно със законната рента върху нея, считано от 24.01.2019 година

Присъдите подлежат на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен период.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР