Окръжен съд- Варна поднови приема на стажант –юристи след края

...
Окръжен съд- Варна поднови приема на стажант –юристи след края
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна поднови приема на стажант - юристи

 Окръжен съд- Варна възобнови приема на стажант –юристи след края на изключителното състояние. Задължителния си стаж в правосъдната институция избраха да стартират четирима ученици на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ и един правист приключил Русенския университет " Ангел Кънчев ", оповестиха от пресслужбата на съда.

На публична гала, спазвайки разпоредбите за сигурност те подписаха актове си по встъпване, като ръководителят на съда, арбитър Марин Маринов персонално им връчи стажантските книжки.

Тази група правосъдни претенденти са вторите, чийто стаж ще премине по променените правила с Наредба 1 от 2019г. за придобиване на юридическа дееспособност, влезнала в действие от януари тази година. С тях на стажантите се дава опция сами да изберат наставниците си, само че ако се затрудняват се резервира опцията, това още веднъж да бъде направено от ръководителя на окръжния съд.

" Натрупаният опит с първата група за работа по новите правила ще бъде употребен, само че ще бъде преобразен въз основа въведените правила от Съдебния съвет за работа в изискванията на противоепидемиологична конюнктура “, изясни арбитър Маринов.

Трима от новопостъпилите стажанти споделиха, че са се насочили към гражданското и комерсиално право, до момента в който двама обявиха желание към наказателното право.

В продължение на половин година съдебните-кандитати ще имат опция да натрупат директни усещания и на практика опит за главните функционалности, отговорностите и организацията на активността на органите на правосъдната власт, юристите и нотариусите. Стажът на съдебните-кандитати минава на 2 стадия – 2 месеца - общ и 4 месеца -специализиран стаж.

От началото на годината досега в Окръжен съд – Варна са встъпили общо 24 стажант-юристи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР