Окръжен съд – Русе призна изпълнението на присъдата муСъстав на

...
Окръжен съд – Русе призна изпълнението на присъдата муСъстав на
Коментари Харесай

Българин е осъден на близо 18 години затвор за грабеж и опит за убийство в Чехия

Окръжен съд – Русе призна осъществяването на присъдата му

Състав на Окръжен съд – Русе призна осъществяването на присъда на чешки съд, с която 48-годишният български жител Г. Д. е наказан на 17 години и 6 месеца отнемане от независимост.

В интервала 1990 година – 2011 година мъжът е бил осъждан общо 13 пъти от български съдилища, като последното наказване е изтърпял на 15.11.2018 година в Затвора Белене. Според присъдата на Областния съд гр. Пилзен, на 18.06.2019 година в Хеб, Г. Д. е нападнал жена, нанесъл ѝ удари в главата с неидентифициран предмет и е лишил мобилния ѝ телефон, раница с намиращите се в нея пари и други движимости на обща стойност 14 770 чешки крони. Прието е било, че ударите по главата на жертвата са голям брой и нанесени с огромна мощ, като ѝ е предизвикал фрактура в черепната празнина и други пострадвания. Това негово действие е било квалифицирано като опит за ликвидиране. С присъдата е било наложено наказване отнемане от независимост за период от 17 години и 6 месеца в затвор със засилена защита и 10 години експулсиране от Чешката република. Г. Д. е обжалвал, само че присъдата е била доказана от второинстанционния съд и е влезнала в действие на 11.11.2020 година

След молба от българския жител да изтърпи наказването си в Р България, Пилзенският съд е изпратил в Окръжен съд – Русе искане за признание и допускане на осъществяване на този правосъден акт. От справката от Затвора Валдице е видно, че към 25.01.2022 година Г. Д. е изтърпял 952 дни от наложеното му наказване. Според Окръжен съд – Русе, описаното закононарушение е такова и по българското законодателство, като то следва да бъде квалифицирано като обир съпроводен с опит за ликвидиране, за което българският закон планува наказване отнемане от независимост от 15 до 20 години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. Тъй като не е налице никоя от предпоставките за отвод, присъдата бе приета и призната за осъществяване, като е избран първичен непоколебим режим на изтърпяване и е приспаднато краткотрайното задържане и изтърпяната част от наказването.

Решението на Окръжен съд - Русе предстои на обжалване в 14-дневен период пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР