Окръжен съд – Монтана прекрати съдебното производство срещу Ц. П.

...
Окръжен съд – Монтана прекрати съдебното производство срещу Ц. П.
Коментари Харесай

Окръжният съд върна за доразследване делото за палежа на колата на адвокат Красимир Босев в Монтана

Окръжен съд – Монтана приключи правосъдното произвеждане против Ц. П. В. за палеж с нараснала заплаха и обилни вреди и върна Наказателно общ темперамент дело № 077/2020 на Окръжна прокуратура заради позволени отстраними процесуални нарушавания.
56 годишният Ц. П. В. бе арестуван от полицията през октомври 2019 година за палеж, който провокира гърмеж в кооперация в Монтана, унишожи лек автомобил „ Волво”, употребен от К. И. Б., и нанесе съществени вреди на цялата постройка. Срещу Ц. П. В., който е осъждан до момента с 16 влезнали в действие присъди за закононарушения от общ темперамент, стартира досъдебно произвеждане за палежа, а от 23 октомври 2019 година му бе наложена мярка за неотклонение „ задържане под стража “, доказана от Апелативен съд – София.
През юни т. година след привършване на досъдебното произвеждане Окръжна прокуратура – Монтана съобщи на съд Ц. П. В. по обвиняване за палеж с последвали обилни вреди на стойност 71 769.58 лв. като пожарът е представлявал заплаха за част от живота на жителите на постройката. За това закононарушение законът планува от 3 до 12 години „ Лишаване от независимост “.
Съдът установи обаче, че на досъдебното произвеждане са позволени основни процесуални нарушавания, които са съображение за преустановяване на правосъдното произвеждане и връщане делото на прокурора за доразследване. В обстоятелствената част на обвинителния акт е налице несъгласие по отношение на заплахата за живота на жителите на постройката от пожара – един път се твърди, че такава заплаха е имало само за живеещи в апартамент 4, а по-късно и за всички жители вследствие на заплахата да бъде повредена газовата апаратура на постройката. В тази връзка съгласно съда не са били задоволителни доказателствата на досъдебното произвеждане и е следвало да се сложи спомагателна задача на пожаро-техническата експертиза. Пропуснато е било също да се откри дали застрашеното имущество е на доста стойност и дефицитът на доказателства в тази посока е могъл да се преодолее посредством спомагателна оценъчна експертиза. Тези условия, касаещи установяването на детайли от обективната страна на закононарушението, разгласи съдът, рефлектират върху процесуалните права освен на подсъдимия, а и най-много на потърпевшите от закононарушението и слагат съда в неспособност да се произнесе вярно всъщност. Според съда е налице и недостатъчност в обвиняването като е посочено, че действието единствено в частта за запалването на автомобила и имуществото в гаража на очевидеца К. И. Б. е осъществено съзнателно, а във връзка с останалите породени вреди умисълът е възможен.
Всичко това съгласно съда постанова преустановяване на правосъдното произвеждане, връщане на делото за доразследване и правене на обвинителен акт, който дава отговор на критериите на Наказателно-процесуален кодекс.
Окръжен съд удостовери взетата на досъдебното произвеждане мярка за неотклонение „ Задържане под стража” на Ц. П. В.
Определението на съда в частта му за преустановяване на правосъдното произвеждане и произнасянето по мярката за неотклонение предстои на тъжба и митинг в 7-дневен период.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР