Окръжен съд –Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените

...
Окръжен съд –Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените
Коментари Харесай

На празника на Конституцията: Ден на отворените врати в Окръжния съд и Окръжната прокуратура във Варна

Окръжен съд –Варна бе хазаин на обичайния Ден на отворените порти във връзка Деня на Конституцията. Интерес към проявата демонстрираха  студенти от компетентност „ Съдебна администрация “ на Икономически университет – Варна, както и възпитаници от междинните учебни заведения.

В няколко проведени групи студентите се срещнаха със правосъдните админи на ВОС – Анелия Бъчварова и ВОП Елена Миланова, които ги срещнаха с работата на другите служби в съда и прокуратурата. 
През цялата образователна година, ВОС е сътрудник на висшето образователно заведение, с което осъществя дружно просветителния план „ Младите и правораздаването “. В рамките на този план двете институции сполучливо потвърдиха, че съчетаването на академичното обучение и юридическата процедура могат да покачат правната просвета на бъдещите икономисти, а получените познания да им бъдат потребни с изключение на в професионалния и в житейския им път. 


Посетителите в Деня на отворените порти се срещнаха и с административния началник на правосъдната институция Марин Маринов, както и с Окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров. Всички възпитаници получиха като подарък Конституцията на България.
В  Деня на отворените порти се организира и симулиран цивилен развой с възпитаници от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм " Проф. доктор Асен Златаров " с присъединяване на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова. Това е четвъртата група младежи от учебното заведение, които влязоха за първи път в правосъдна зала и се срещнаха от близко с работата на съда. Магистрати от Окръжен съд – Варна към този момент се срещаха с деца от това учебно заведение в техни часове в границите на националната просветителна стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, в която гимназията е сътрудник на ВОС. 


По-късно денем гостуваха и възпитаници от 9 клас от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов " - Варна, които организираха ролева игра на тематика „ Съд за Антигона “ - открит урок по предметите БЕЛ и Психология, след което участваха в полемика с ръководителят на ВОС Марин Маринов и зам. окръжния прокурор Радослав Лазаров на тематика „ Съдeбната власт в предишното и през днешния ден “. Посещението на ПГСД „ Н. Хайтов “ е част от просветителния план „ Час по правораздаване “, осъществен взаимно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното ръководство по образованието – Варна.
На 14-и април в навечерието  на  Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите и чиновниците в правосъдната администрация, честването през  месец октомври на 140 години на Съдебна власт във Варна и във връзка  130 години от приемането на първия закон за адвокатурата се организира залесителна акция. В нея се включиха адвокати, жители и публицисти, които засадиха 50 дървета червен американски дъб на бул. „ 3-ти март “.

   
Организатори на залесителната акция са Окръжен съд – Варна, Адвокатски съвет – Варна, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов " –  Варна с поддръжката на Община Варна, регион „ Младост “ и Районен съд - Варна. 
За Варненският областен съд, акцията е продължение на напъните ни към отговорно отношение към околната среда. До края на 2017г. посредством присъединяване си в акцията „ Лист по лист “  от постройката на Окръжен съд – Варна са били предадени за преработване 33751кг. хартия, което се равнява на спасяването на 574 дървета от изсичане.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР