Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка за неотклонение задържане

...
Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка за неотклонение задържане
Коментари Харесай

Наказаха братовчеди, вършили заедно лоши неща във Варна

 Окръжен съд – Варна дефинира първична мярка за неотклонение " задържане под стража “ на 28-годишния Зоран А. и " домакински арест “ за 27-годишния Милан А. Те са с повдигнато обвиняване за осъществен обир, осъществен при изискванията на рисков рецидив, оповестиха от пресслужбата на съда.

Според обвиняването грабежът на мобилен телефон, портфейл и сумата от 20 лева осъществен с приложимост на физическа мощ е осъществен на 17 август 2020 година в кв. Вл. Варненчик. След извършено следствие на случая и оперативно – издирвателни действия е повидагнато обвиняване на Зоран А. и Милан А. Двамата са братовчеди и са осъждани.

В Наказателен кодекс плануваното наказване за действието е " отнемане от независимост " до 15 години, като същото е тежко по смисъла на закона.

От справката за съдимост на двамата е видно, че закононарушението е осъществено при изискванията на рисков рецидив. Спрямо 28-годишният мъж не е изминал 5- годишния период от условното му предварително освобождение от изтърпяване на наказването по предходно наказание от Окръжен съд - Варна, влезнало в законна мощ на 06.07.2016 година Спрямо 27-годишния Милан А. също не е изминал 5-годишната отминалост от изтърпяването на кумулативно наказване наложено от Районния съд в Бургас, изтърпяно на 29.11.2016г.

Защитата на Зоран А. изиска по-лека мярка за неотклонение от " задържане под стража “ с претекста, че обвиненият е съдействал на органите на реда, има 5 деца, за които се грижи и чака шесто. В правото си на персонална отбрана Зоран уточни, че е почтен и че други лица са му донесли отнетия телефон.

По-лека мярка " домакински арест “ изиска и юриста на Милан А. Мотивите бяха, че в материалите по делото досега няма данни които са сочат, че 27-годишният мъж е съпричастен към повдигнатото му обвиняване. Защитата уточни, че Милан не е бил открит на посочените непрекъснат и сегашен адрес, защото се е разделил с дамата, с която съжителства и сега обитава при майка си.

Състав на Варненския областен съд прегледа събраните досега доказателства и направи извод, че съществува обосновано съмнение Зоран А. да е съпричастен към действието, за което му е повдигнато обвиняване. Според правосъдния състав налице и втората изискуема причина – да съществува действителна заплаха той да се укрие и да извърши закононарушение, поради предходната му съдимост и повишеното планувано наказване. Спрямо Милан А. съдът счете, че не са налице задоволително безапелационни доказателства, с цел да бъде направено обосновано съмнение, че той е съпричастен към закононарушението, за което е разследван. Според правосъдния състав желаната мярка за неотклонение " задържане под стража “ се явява прекалено тежка, заради което дефинира по отношение на Милан А. " домакински арест “, която ще бъде следена с електронна гривна.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвани пред Апелативен съд – Варна.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР