Окръжен съд – Бургас потвърди взетата от Районен съд –

...
Окръжен съд – Бургас потвърди взетата от Районен съд –
Коментари Харесай

Каналджия, вкарал в страната нелегални мигранти от Пакистан и Афганистан, остава в ареста


Окръжен съд – Бургас удостовери взетата от Районен съд – Царево мярка за неотклонение " Задържане под стража “ по отношение на Христо Г., притеглен като обвинен за подкрепяне на непознати жители да обитават в страната в нарушаване на закона.

Това е закононарушение по член 281, алинея 2, т. 1, предл. първо, т. 4 и т. 5, вр. член 281, алинея 1 от Наказателен кодекс. Срещу определението на първоинстанционния съд бе подадена тъжба от бранителя на обвинения, с която се искаше мярката му за неотклонение да бъде променена в по-лека " Домашен арест “ или " Гаранция “. В жалбата се показва, че обвиненият е младеж, позволил неточност, направил е признание и желае да се върне към предходния си метод на живот.

Христо Г. е притеглен като обвинен това, че на 17.09.2018 година, към 01.45 часа, в региона на отбивката за лодкостоянката на река Ропотамо, намираща се на основен път Приморско – Созопол, за да набави за себе си или за другиго имотна полза, незаконно подкрепил 28 чужденци, жители на Афганистан и Пакистан, да минават в страната в нарушаване на закона по смисъла на член 8, алинея 1 от Закона за чужденците в Република България: " Чужденец може да влезе в Република България, в случай че има постоянен документ за задгранично пътешестване или различен заместващ го документ, като и виза, когато такава е нужна, според Регламент Европейска общност № 539/2001 г на Съвета от 15 март 2001 година “, в това число във връзка с лице, ненавършило 16 годишна възраст и във връзка с повече от едно лице, посредством осъществяване на транспорт по основен път Приморско – Созопол, в нарушаване на закона, като действието е осъществено посредством потребление на моторно транспортно средство – лек автомобил.

Въззивният състав счете, че атакуваното определение на Районен съд - Царево е законосъобразно. Налице са законовите предпоставки по отношение на обвинения да бъде взета мярка за неотклонение " Задържане под стража “. Христо Г. е упрекнат в тежко съзнателно закононарушение, наказуемо с " Лишаване от независимост “ от една до шест години и санкция от 5 000 лева до 20 000 лева

Окръжен съд - Бургас одобри, че съществува действителна заплаха обвиненият да се укрие поради, че управлявайки микробуса, с който е превозвал незаконните емигранти, е направил опит да избегне полицейска инспекция и да избяга. След гонене от страна на полицията е бил хванат. Според Окръжен съд – Бургас, Христо Г. може да извърши закононарушение в случай че не бъде арестуван. В справката му за съдимост е маркирано предходно нарушаване на наказателния закон. Обвиняемият е управлявал моторно транспортно средство, в периода на изтърпяване на наказването – отнемане от право да ръководи МПС, като е бил освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказване " Глоба “. Според съда " актуалното действие е наново нарушение на наказателния закон, което води към извода, че правосъзнанието на Христо Г. не е на нужното равнище и може да се допуска с огромна възможност, че той може да извърши друго незаконно действие “.

Определението на Окръжен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР