Окръжен съд – Бургас отчете дейността си за 2021 г.

...
Окръжен съд – Бургас отчете дейността си за 2021 г.
Коментари Харесай

Окръжен съд – Бургас отчита бързо и качествено правораздаване през 2021 г.

Окръжен съд – Бургас регистрира активността си за 2021 година Административният началник на съда, Росица Темелкова, проучва работата на институцията като качествена, стимулирана и бърза.

„ През 2021 година работата на съдиите в Окръжен съд – Бургас бе интензивна, разнородна, натоварена и  много добра. Бургаските окръжни магистрати се оправиха с нея по допустимо най-хубавия метод, пробвайки се непрекъснато да реализират качествено правораздаване и да способстват за основаване и одобряване на по този начин изчезналото чувство за справедливост  в обществото “, коментира арбитър Темелкова.

През отчетната година в съда са прегледани 1519 наказателни каузи, 1351 от тях са свършени, което съставлява 88,94% от всички прегледани каузи. 87,34% от свършените каузи (1180 дела), са завършили със правосъден акт всъщност. Според Административният началник на Окръжен съд – Бургас тези данни демонстрират резистентност в срочното решение на наказателните каузи, „ което ни дава съображение да заключим, че работата на съда дава отговор на стандартите по член 6, т. 1 от ЕКПЧОС за привършване на правосъдните производства в рационален период “, разяснява ръководителят. През 2021 година в Окръжен съд – Бургас са прегледани и 243 въззивни наказателни производства.

През отчетния интервал в Окръжен съд – Бургас са формирани общо 24 каузи по осъществяване на Европейска заповед за арест, издадени от други страни – членки на Европейски Съюз. По 11 от тях съдът е позволил осъществяване на Европейска заповед за арест, а по 1 е отказал (за съпоставяне през 2020 година в правосъдната институция са формирани общо 14 каузи по осъществяване на Европейска заповед за арест). През 2021 година в съда има и 4 формирани каузи по молби за екстрадиция.

Съдиите от Първо гражданско и комерсиално поделение на Бургаския областен съд са разгледали 1586 през 2021 година, от които свършените са общо 965 каузи. „ Възможността за срочно привършване на делата е доста усъвършенствана с подхванатите дисциплиниращи участниците в процедурите ограничения от съдиите. Осигурено е постоянно връчване на известия и призовки посредством по едно и също време използване на всички планувани в Граждански процесуален кодекс начини, което докара до понижаване на деянията на непочтеност на ответниците, до икономисване на разноски на търсещите отбрана ищци по назначение на особени представители, както и до практическо прекратяване на възникването на учредения за анулация на влезнали в действие решения или на постановени неприсъствени решения, заради нарушаване правото на отбрана на насрещната страна “, регистрира като резултати ръководителят на съда.

2377 са прегледаните въззивни цивилен каузи от съда. В тримесечен период са завършили 61% от въззивните цивилен каузи и 93% от частните цивилен каузи. „ В това поделение и през миналата 2021 година продължи традицията за общо разискване от всички съдии на зародили проблеми по правоприлагането и на резултатите от инстанционния надзор “, разяснява Административният началник.

Окръжен съд – Бургас продължава да осъществя начинания и реализира самодейна медийна и социална политика, макар епидемиологичната конюнктура в страната през 2021 година Гражданите и техните представители по делата имат обезпечен достъп до електронната директория на делото, по което са страна, могат да изтеглят и преглеждат документи. Ръководството на съда се стреми правосъдната институция да реализира правосъдие, отговарящо на европейските и международни стандарти.

През 2021 година Окръжен съд – Бургас продължи да работи взаимно с Районен съд – Бургас по реализирането на просветителни начинания и изнасянето на лекции по правосъдни тематики в границите на Образователната стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Съобразно динамично изменящата се епидемиологична конюнктура в страната, съдиите – лектори от двете правосъдни институции съумяха да изнесат 12 лекции в 3 бургаски гимназии – Немска езикова гимназия „ Гьоте “, Английска езикова гимназия „ Гео Милев “, Природоматематическа гимназия „ Проф. Никола Обрешков “.

Административният началник – ръководител на Окръжен съд – Бургас регистрира и работата на осемте районни съдилища в градовете Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Царево, Средец и Малко Търново, които са част от Бургаския правосъден окръг. В районните съдилища през 2021 година са прегледани 28 724 каузи и са свършени 25 430 каузи, 86% от които в тримесечен период. „ Цифрите сами по себе си сочат, че макар огромния брой каузи, районните съдии още веднъж са съумели да приключат оптимален брой от тях “, регистрира арбитър Темелкова.

Отчетният отчет на Окръжен съд – Бургас е оповестен на интернет-страницата на съда, наличен тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР