Окончателното решение за цените на тока ще бъде взето в

...
Окончателното решение за цените на тока ще бъде взето в
Коментари Харесай

ЕВН иска запазване на цените на ток от 1 юли, а "Енерго-про" - леко поскъпване

Окончателното решение за цените на тока ще бъде взето в края на юни

© Надежда Чипева Запазване на досегашните цени на тока за бита предлага електроснабдителното сдружение на ЕВН. От " Енерго-про " пък оповестиха, че ще изискат минимално покачване от 0.98% откакто първичното им желание беше 1.83%. Причината е в забележителния спад на цената на електрическата сила, търгувана на борсата през последните седмици.

От ЧЕЗ към момента не са съобщили тъкмо каква смяна ще изискат, макар че до края на деня сдруженията от групата би трябвало да внесат своите заявки за цените от 1 юли в енергийния регулатор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво демонстрира сметка

Заявлението за цените на силата (без включени мрежови тарифи) на ЕВН планува дневната и нощната цена за битовите клиенти на контролирания пазар от 1 юли 2020 година да са 0.13334 лева./кВтч (без ДДС) и 0.05331 лева./кВтч (без ДДС). В момента цените на дневната и нощната цена за семействата са същите, като единствената разлика е при дневната цена, която в този момент е 0.13333 лева./кВтч (без ДДС), само че това е пренебрежимо малко.

По отношение на мрежовите услуги заявката на мрежовия оператор " Електроразпределение Юг " ( " ЕР Юг " ) планува понижение на мрежовите цени, заплащани от битовите и бизнес клиенти, присъединени на приблизително и ниско напрежение в Югоизточна България. Което значи, че ще има общо намаляване на сметките, в случай че КЕВР утвърди това предложение.

Нова калкулация

Заедно с понижението на мрежовите си цени " ЕР Юг " предлага и нов метод за изчисление на цената " достъп до разпределителната мрежа " за битовите си клиенти. Идеята е тя да бъде непрекъсната съставния елемент и да се пресмята на база предоставена мощ вместо на база ползване - модел, общопризнат в още 18 страни от Европейски Съюз.

Дружеството предлага от 1 юли 2020 година цената за достъп на битови клиенти до мрежата да бъде идентична с цената за достъп на бизнес клиенти: 0.01917 лева./кВтч дневно, като тя също да се дефинира на база предоставената мощ на всеки обект на ползване.

Това няма да усили приходите на компанията, защото те остават такива, каквито е определил енергийният регулатор за всеки ценови интервал. " С новия метод обаче тези доходи ще бъдат разпределени по метод, който да дава отговор на предоставената мощ на клиентите и ангажирания от тях потенциал от мрежата ", акцентират от ЕВН.

Мотиви

В момента разноските за достъп до мрежата се покриват съгласно месечната консумация и количеството потребена сила, а не съгласно ангажирания от клиентите потенциал. Това обаче не регистрира обстоятелството, че тези разноски са непрекъснати и не зависят от потреблението. Резултатът е кръстосано субсидиране сред клиентите с друга предоставена мощ (капацитет), акцентират от сдружението.

Тук влизат и обекти, които макар че не употребяват сила, провокират разноски за поддръжка на мрежата и услугите до тях. С оферти нов модел кръстосаното субсидиране сред другите клиенти се приключва и се реализира по-справедливо систематизиране на разноските за поддръжка и развиване на мрежата.

Ефект за клиентите е също, че в месеци с внезапна смяна на времето и високо ползване цената им за достъп до мрежата няма да се усилва с потреблението, както е сега, а ще резервира същата си част в цената на фактурата им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР