Окончателното решение на СЕМ за БНР се отлага. Съветът ще

...
Окончателното решение на СЕМ за БНР се отлага. Съветът ще
Коментари Харесай

Решението на СЕМ за БНР се отлага, ясно е само, че ще има глоба

Окончателното решение на Съвет за електронни медии за БНР се отсрочва. Съветът ще разгласи на съвещание идващия петък дали ще изиска оставката на генералния шеф на БНР Светослав Костов. Очаква се да кажат какви стъпки ще подхващат за рецесията в радиото.
Вместо дали ще приключи контракта за Костов, Съвет за електронни медии разгласи, че ще наложи санкция на БНР за нарушаване на Закона за радио и телевизия (ЗРТ). Нейният размер ще бъде конкретизиран в допълнение.

В допълнение, Съвет за електронни медии разгласи, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван напън, цензура и физически закани над чиновници в радиото. Сигналът е въз основата на обстоятелства, изнесени по-рано през днешния ден от редколегията и публицисти от БНР пред членовете на Съвета.

Юристът на Съвет за електронни медии Емилия Станева разгласи, че за момента не са налице законови предпоставки за преустановяване на контракта на генералния шеф, защото няма систематични груби нарушавания в границите на една година. За да има такава причина, трябвало да са налице три такива нарушавания.

Членът на Съвет за електронни медии Бетина Жотева добави, че приканва прокуратурата да свърши своята работа, с цел да може възможното решение на съвета да не падне в съда.

Глобата, която ще отнесе БНР е за нарушаване на два члена от медийния закон. По единия санкцията е от 1000 до 7000 лв., а по другия - от 3000 до 20 000 лв.. Едната глоба е за нарушение на самостоятелната лицензия поради прекъсването на сигнала, защото по закон Радиото би трябвало да дава 24 часа радио услуга. Втората глоба е, тъй като със заглушаването на ефира е нарушило правото на жителите за обезпечено право на информация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР